Sokan szeretünk meginni egy pohár bort vagy sört egy fárasztó nap után, vagy egy jó hangulatú buliban. Az alkohol azonban nem tesz jót a szervezetünknek, és különösen a bőrünknek. Az alkohol dehidratálja a bőrt, gyengíti a védőrétegét, elősegíti a szabad gyökök képződését, és felgyorsítja az öregedési folyamatot. Pattanások, szem alatti táskák, száraz foltok, ráncok – ezek mind az alkohol hatásai lehetnek.

Én magam is rendszeresen ittam alkoholt, de nem gondoltam volna, hogy milyen nagy különbséget tesz, ha lemondok róla. Egy hónapja úgy döntöttem, hogy kipróbálom az alkoholmentes kihívást, és nem iszom semmit 30 napig. Nem hittem volna, hogy ennyire megváltozik a bőröm. Most elmesélem neked, hogy milyen pozitív hatásokat tapasztaltam.

Szépítő alvás

Az első héten még nem láttam nagy változást a bőrömön, de már éreztem, hogy jobban alszom. Az alkohol ugyanis zavarja az alvás minőségét, mert kimarad belőle az REM-fázis, ami fontos a pihenéshez és a tanuláshoz. Ha valaki alkoholt iszik lefekvés előtt, akkor kevesebb REM-cikluson megy keresztül éjszaka, ami fáradtságot és koncentrációzavart okozhat.

Amikor viszont nem ittam alkoholt este, akkor sokkal mélyebben és nyugodtabban aludtam. Reggel frissebbnek éreztem magam, és jobban ment a munka is. Az alvás pedig nem csak a közérzetemet javította, hanem a bőrömet is. Alvás közben ugyanis fokozódik a kollagén termelése, ami felelős a bőr feszességéért és rugalmasságéért. Így az alvás hatékonyabb volt bármely kozmetikumnál.

Hidratáltabb szervezet

A második héten már láttam némi változást a bőrömön is. Hidratáltabbnak és simábbnak tűnt. Ennek oka az volt, hogy az alkoholmentesség miatt több vizet ittam, ami pótolta a dehidratáltságot. Az alkohol ugyanis vizet von el a szervezetből, ami fejfájást, hányingert, izomgörcsöket okozhat. A kiszáradás pedig meglátszik a bőrön is: vörös, foltos, puffadt lesz.

Amikor viszont nem ittam alkoholt, akkor a bőröm is több vizet tudott felvenni. A szem alatti táskák eltűntek, az apró hajszálerek kevésbé látszottak az arcomon, a száraz foltok megszűntek, és az ekcémás tünetek is csökkentek. A bőröm egészségesebbnek és ragyogóbbnak nézett ki.

Javuló májműködés

A harmadik héten már nem csak a bőrömön, hanem az egész testemen éreztem a változást. Jobban éreztem magam, energikusabb voltam, és könnyebben bírtam a fizikai megterhelést. Ennek oka az volt, hogy a májam is jobban működött. A máj ugyanis több mint 500 létfontosságú folyamatban vesz részt a szervezetben, például a méreganyagok eltávolításában, a tápanyagok feldolgozásában, és a vitaminok tárolásában.

Az alkohol azonban károsítja a májat, és akadályozza ezeket a funkciókat. Ha viszont nem iszunk alkoholt egy hónapig, akkor jelentősen javíthatunk a májműködésünkön. Ez pedig nem csak belsőleg, hanem külsőleg is meglátszik. A bőrünk ugyanis tisztább lesz, mert kevesebb méreganyag halmozódik fel benne. A pattanások és gyulladások is csökkennek, mert a máj hatékonyabban szabályozza a hormonokat.

Összegzés

A negyedik hétre már teljesen megszoktam az alkoholmentes életmódot, és nem is hiányzott az ivás. A bőröm pedig olyan szép lett, hogy nem is akartam elrontani az alkohollal. Meglepődtem, hogy milyen nagy hatása van az alkoholnak a bőrre, és hogy milyen gyorsan lehet javítani rajta egy kis odafigyeléssel.

Ha te is szeretnéd kipróbálni az alkoholmentes kihívást, akkor csak annyit kell tenned, hogy lemondasz az alkoholról 30 napig. Nem kell semmilyen drága kozmetikumot vagy kezelést venned, csak egy kis elszántságot és kitartást. Ha megteszed ezt az egyszerű lépést, akkor nem csak a bőrödnek teszel jót, hanem az egész szervezetednek. És ha meglátod az eredményt, akkor talán még tovább is folytatod az alkoholmentes életmódot.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük