A bőrápolás terén rengeteg tanácsot kaphatunk a családtagjainktól, a barátainktól, az internetről vagy a reklámokból. De vajon mennyire megbízhatóak ezek az információk? A bőrgyógyászok szerint sok olyan bőrápolási tanács létezik, ami nemcsak téves, de akár káros is lehet a bőrünk egészségére és szépségére. Lássuk, melyek ezek, és hogyan kerüljük el őket!

A fogkrém segít a pattanásokon.

    Emlékszel még, amikor tinédzserként a fogkrémmel próbáltad eltüntetni a makacs mitesszereket? Ez a házi praktika talán olcsó és könnyen elérhető, de a bőrgyógyászok szerint nem érdemes alkalmazni. A fogkrém ugyanis olyan összetevőket tartalmaz, mint a hidrogén-peroxid, a szódabikarbóna és az alkohol, amik kiszárítják a pattanásokat, de közben irritálják, kipirosítják és akár fel is marhatják a bőrt. Dr. Shilpa Agrwal bőrgyógyász szerint sok olyan betege volt, akik a fogkrémtől hetekig gyógyultak a bőrsérüléseikből. Helyette inkább használjunk olyan pattanás elleni készítményeket, amik szalicilsavat vagy benzol-peroxidot tartalmaznak, vagy próbáljunk ki természetes alternatívákat, mint a bentonit agyag vagy a teafaolaj.

    A csokoládé okozza a pattanásokat.

    Sokan hiszik, hogy a csokoládé fogyasztása rontja a bőr állapotát, és pattanásokat okoz. Ez azonban nem igaz, legalábbis nem mindenkinél. A bőrünk reakciója az étkezésünkre egyénenként változó, és nem létezik egyetlen olyan élelmiszer, ami mindenkinek problémát okozna. Dr. Evans bőrgyógyász szerint sokkal inkább a tejtermékek, a só, a feldolgozott gabonák, a fehér lisztből készült termékek és a magas glikémiás indexű ételek fokozhatják a pattanások kialakulását.

    Minél többet mosod és dörzsölöd az arcod, annál tisztább lesz a bőröd.

    Ha pattanásos a bőröd, biztosan fontosnak tartod, hogy ne legyenek eltömődve a pórusaid a felesleges faggyútól, a sminktől vagy a baktériumoktól. De ez nem jelenti azt, hogy túl kell tisztítanod vagy túl kell hámlasztani az arcod. Dr. Tsippora Shainhouse bőrgyógyász szerint ez a gyakori hiba csak rontja a helyzetet, mert károsítja a bőr természetes védőrétegét, ami szárazsághoz, irritációhoz és gyulladáshoz vezethet. Ehelyett elég naponta kétszer, reggel és este, egy gyengéd arctisztítóval megmosni az arcunkat, és hetente egyszer egy enyhe hámlasztót használni.

    A napozás segít a pattanásokon.

    Sokan úgy gondolják, hogy a napfény jó hatással van a bőrre, mert csökkenti a gyulladást, és szép barna színt ad. Ez azonban csak átmeneti és felszínes hatás, ami mögött súlyos kockázatok rejlenek. A napfény ugyanis károsítja a bőrsejteket, és rákot okozhat. Dr. Delphine J. Lee bőrgyógyász szerint a napfény olyan karcinogén, mint a cigarettafüst. Ha valaki azt mondaná, hogy a cigarettázásból kaphatsz vitamin D-t vagy más tápanyagot, elkezdenél dohányozni? Akkor miért tennéd ki a bőrödet a napfénynek? Inkább élvezzük a napsütést úgy, hogy árnyékot keresünk, védőruhát viselünk, és naptejet használunk. Ha szükséges, kérdezzük meg az orvosunktól, hogy szedjünk-e D vitamin étrend kiegészítőt.

    A bőröd megszokja a termékeket, ezért gyakran kell váltani.

    Ez a tévhit abból ered, hogy sokan nem látják azonnal a kívánt eredményt a bőrápoló termékeiktől, ezért úgy gondolják, hogy a bőrük megszokta őket, és már nem hatnak. A valóság az, hogy a bőr nem szokik meg semmit, hanem folyamatosan változik az életkorunkkal, a hormonjainkkal, az évszakokkal és az életmódunkkal. Ezért nem a termékeket kell gyakran cserélni, hanem a bőrünk igényeihez kell igazítani őket. Dr. Ashley Magovern bőrgyógyász szerint a legjobb, ha egy bőrápolási rutinban legalább három hónapot adunk a termékeknek, hogy kifejtsék a hatásukat, és csak akkor változtatunk rajtuk, ha a bőrünk állapota megváltozik, vagy ha valamilyen problémát észlelünk.

    A bőröd típusa nem változik.

    Ez is egy gyakori tévedés, a bőrünk típusa változhat az életkorunkkal, a hormonjainkkal, az évszakokkal és az életmódunkkal. Ezért nem elég egyszer meghatározni a bőrünk típusát, hanem rendszeresen ellenőrizni kell, hogy milyen állapotban van, és milyen termékekre van szüksége. Dr. Jennifer Chwalek bőrgyógyász szerint a bőrünk típusa négy kategóriába sorolható: normál, száraz, zsíros és kombinált. De ezek a kategóriák nem állandóak, hanem változhatnak az időjárás, a stressz, a hormonális változások, a betegségek, a gyógyszerek és a bőrápolási termékek hatására. Ezért fontos, hogy figyeljünk a bőrünk jelzéseire, és alkalmazkodjunk hozzájuk.

    A bőröd mindig hidratált, ha sok vizet iszol.

    A vízivás nagyon fontos a szervezetünk egészségének és a bőrünk hidratáltságának fenntartásához, de nem elég önmagában. A bőrünk hidratáltsága nemcsak a vízbeviteltől, hanem a külső tényezőktől is függ, mint a levegő páratartalma, a szennyezés, a napfény, a szél, a hideg, a meleg, a bőrápolási termékek és a bőrünk természetes olajtermelése. Dr. Hadley King bőrgyógyász szerint a vízivás mellett szükség van arra is, hogy a bőrünket külsőleg is hidratáljuk, például olyan krémekkel, amik hialuronsavat, ceramidokat, glicerin vagy más nedvességmegkötő anyagokat tartalmaznak. Ezek a termékek segítenek megőrizni a bőrünk nedvességtartalmát, és megakadályozzák a vízvesztést.

    A bőröd mindig ragyogó, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszel.

    A gyümölcsök és a zöldségek tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal és más tápanyagokkal, amik jót tesznek a bőrünknek, és segítenek megvédeni a káros szabad gyököktől, amik a bőröregedést okozzák. De ez nem jelenti azt, hogy a bőrünk ragyogását csak az étrendünkből származó tápanyagok biztosítják. A bőrünk ragyogását befolyásolja a bőrünk tónusa, textúrája, hidratáltsága, pórusainak mérete, a bőr alatti vérkeringés és a bőr felszínén lévő fényvisszaverő anyagok. Dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász szerint a bőrünk ragyogását fokozhatjuk olyan bőrápolási termékekkel, amik hámlasztják, hidratálják, világosítják, javítják a vérkeringést és fényvisszaverő hatásúak. Ilyen termékek például az A-vitamin, a C-vitamin, a niacinamid, a glikolsav, a mandulasav, a koffein, a kaméliaolaj, a rózsaolaj, a gyöngypor vagy az arany.

    A bőröd mindig tiszta, ha lemosod a sminkedet.

    A smink eltávolítása a bőrápolás egyik alapvető lépése, amit soha nem szabad kihagyni. A smink ugyanis eltömítheti a pórusainkat, és pattanásokat, gyulladást, fertőzést vagy allergiát okozhat. De ez nem jelenti azt, hogy a smink lemosása után a bőrünk már tiszta is. A smink lemosása ugyanis nem távolítja el teljesen a bőrünkön lévő szennyeződéseket, faggyút, baktériumokat és elhalt hámsejteket. Dr. Annie Chiu bőrgyógyász szerint a smink lemosása után szükség van egy második tisztításra is, ami mélyen megtisztítja a bőrünket, és felkészíti a további bőrápolási termékek befogadására. Ehhez használhatunk olyan arctisztítókat, amik illenek a bőrünk típusához és állapotához, és nem szárítják ki vagy irritálják a bőrünket.

    A bőröd mindig egészséges, ha természetes termékeket használsz.

    A természetes bőrápolási termékek nagyon népszerűek manapság, mert sokan úgy gondolják, hogy ezek biztonságosabbak és hatékonyabbak, mint a szintetikus termékek. De ez nem feltétlenül igaz. A természetes termékek ugyanis nem mindig jelentenek jó minőséget, és nem mindig felelnek meg a bőrünk igényeinek. Dr. Mona Gohara bőrgyógyász szerint a természetes termékek között is vannak olyanok, amik irritálhatják, allergizálhatják vagy károsíthatják a bőrünket, például a citromlé, az ecet, a fahéj, a szegfűszeg, a menta vagy az illóolajok. Ezeket a termékeket kerülni kell, vagy csak nagyon óvatosan használni. Helyette inkább válasszunk olyan természetes vagy szintetikus termékeket, amik bizonyítottan jót tesznek a bőrünknek, és nem okoznak mellékhatásokat.

    Ez is érdekes lehet...

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük