A bőrápolás egy olyan téma, ami sokakat érdekel, de nem mindig tudjuk, hogy mire hallgassunk, és mire ne. Sok tévhit és rossz tanács kering az interneten, a közösségi médiában és a magazinokban. Ezek nem csak hatástalanok, de akár árthatnak is a bőrünknek. A bőrgyógyászok elárulják, melyek azok a bőrápolási tanácsok, amiket jobb, ha elfelejtesz.

1. A fogkrém segít a pattanásokon.

Emlékszel, amikor tinédzser voltál, és a barátnőd azt mondta, hogy a fogkrémmel megszabadulhatsz a makacs pattanásoktól? Lehet, hogy akkor örültél ennek az olcsó és egyszerű megoldásnak, de most, hogy felnőtt vagy, ideje lecserélned egy olyan termékre, ami tényleg működik. A fogkrém ugyan kiszáríthatja a pattanásokat, mert hidrogén-peroxidot, szódabikarbónát és alkoholt tartalmaz, de valójában nem tesz jót a bőrödnek. Pirosságot, irritációt, és akár felületes égési sérüléseket is okozhat a bőrödön a sok erős összetevő. Voltak olyan pácienseim, akik megrongálták a bőrüket a fogkrémmel, és hetekig tartott a gyógyulás. Helyette inkább használj egy pattanás elleni krémet, ami szalicilsavat vagy benzol-peroxidot tartalmaz. Vagy próbáld ki a természetes megoldásokat, mint a bentonit agyag vagy a teafaolaj, amiknek antibakteriális hatásuk van. Próbáld ki például a Benton Goodbye Redness Centella Spot Cream-et, ami centella asiatica kivonatot, teafaolajat és körömvirág olajat tartalmaz, és gyorsan csökkenti a pattanásokat és a gyulladást.

2. A csokoládé pattanásokat okoz.

Bár lehet, hogy van némi igazság ebben az állításban, a bőrgyógyászok szerint nincs egyetlen olyan étel sem, ami mindenkinek pattanásokat okozna, mert mindenki más kémiai összetételű. Ahelyett, hogy lemondanál a csokoládé utáni vágyaidról, mert attól tartasz, hogy egy hatalmas pattanás lesz az eredménye, figyeld meg, hogy a bőröd hogyan reagál a különböző ételekre. Lehet, hogy a barátnődnek a csokoládé nem tesz jót, de neked a diófélék okoznak problémát. Azok az ételek, amik sokkal gyakrabban kapcsolódnak a pattanásokhoz, a tejtermékek, a só, a feldolgozott gabonafélék, a fehér, finomított lisztből készült termékek, és a magas glikémiás indexű ételek.

3. Minél többet mosod és dörzsölöd az arcod, annál tisztább lesz a bőröd.

Ha pattanásos a bőröd, valószínűleg tudod, mennyire fontos, hogy ne tömödjenek el a pórusaid a felesleges izzadságtól, a nehezebb sminktől, vagy a baktériumoktól, amik gyulladást okozhatnak a bőrödben. De az, hogy nem mosod elég gyakran az arcod, nem az oka annak, hogy pattanásos vagy. A túl gyakori arcmosás és a durva radírozás irritálhatja a bőrt, és több olajtermelést válthat ki, ami még több pattanást eredményezhet. Ehelyett javasolja, hogy mosd meg az arcod naponta kétszer egy gyengéd, szappanmentes arctisztítóval, ami nem szárítja ki a bőrödet. Ha szereted a természetes kozmetikumokat, válaszd a PURITO From Green Cleansing Oil-t, ami olívaolajat, napraforgóolajat, jojobaolajat és szőlőmagolajat tartalmaz, és hatékonyan távolítja el a sminket és a szennyeződéseket anélkül, hogy irritálná a bőrödet.

4. A napozás segít a D-vitamin pótlásában.

Vannak biztonságosabb módjai annak, hogy D-vitamint szerezz, mint a napozás. Az ultraibolya fény rákkeltő, akárcsak a cigarettafüst. Gondold végig ezt: Ha valaki azt mondaná, hogy D-vitamint vagy más táplálékkiegészítőt kaphatsz azzal, ha rágyújtasz egy cigarettára, elkezdenél dohányozni? Miért okoznál mutációkat a bőrsejtjeidben a D-vitaminért? Inkább élvezd a napsütést úgy, hogy árnyékba húzódsz, védőruházatot viselsz, és naptejet kensz magadra. Kérdezd meg az orvosodtól, hogy szükséged van-e egyáltalán D-vitamin kiegészítőre. A naptej használata nem csak a bőrrák megelőzésében segít, hanem a bőröregedés ellen is. Válassz egy olyan naptejet, ami megfelel a bőrtípusodnak és az igényeidnek. Ha érzékeny a bőröd, próbáld ki a Round Lab Birch Juice Moisturizing sunscreent, ami egy hidratáló és tápláló kémiai fényvédő az érzékeny bőr számára is megbízható és láthatatlan védelmet biztosít. Nyírfanedv összetevője hidratálja és táplálja bőrt, a niacinamid halványítja a pigmentfoltokat, a hialuronsav pedig tovább segíti, hogy a bőr megőrizze a nedvességet.

5. A bőrödnek szüksége van egy napra, hogy „lélegezzen”.

Ez a tanács akkor hangzik el, amikor valaki azt mondja, hogy ne viselj sminket egy napig, hogy a bőröd megújulhasson. De ez nem igaz, mert a bőröd nem lélegzik, mint a tüdőd. A bőrödnek nincs szüksége oxigénre, hogy egészséges maradjon, mert a véráramlás biztosítja a tápanyagokat és a salakanyagok elszállítását. A smink viselése nem akadályozza meg ezt a folyamatot, ha megfelelően távolítod el a sminket, és hidratálod a bőrödet. A smink nem okoz pattanásokat, ha olyan termékeket használsz, amik nem komedogének, azaz nem tömítik el a pórusokat. A smink akár védheti is a bőrödet a környezeti ártalmaktól, mint a szennyezés vagy a napfény. Ha szeretnél egy könnyű, természetes hatású alapozót, ami nem irritálja a bőrödet, próbáld ki a Missha Perfect Cover BB krémet, ami egyenletes, természetes hatású fedést biztosít, mellette nyugtatja, hidratálja a bőrt.

Minden bőrtípushoz ajánlott, beleértve a pattanásos bőrt is, smink alapként vagy alapozóként használható.

6. A bőröd típusa sosem változik.

Ez a tanács akkor hangzik el, amikor valaki azt mondja, hogy ha zsíros a bőröd, akkor mindig zsíros lesz, és ha száraz, akkor mindig száraz. De ez nem igaz, mert a bőröd típusa változhat az életkorod, a hormonjaid, az évszakok, az életmódod, és a bőrápolási rutinod hatására. A bőröd típusának megismerése fontos, hogy megfelelő termékeket válassz, de ne ragaszkodj egy címkéhez, ha a bőröd változik. Figyeld meg, hogy a bőröd hogyan reagál a különböző termékekre, és változtass, ha szükséges. Ha olyan termékeket keresel, amik megfelelnek a bőröd változó igényeinek, válaszd a Beauty of Joseon márkát, ami a koreai hagyományos gyógynövényeket és a modern tudományt ötvözi. Próbáld ki például a Beauty of Joseon Dynasty Cream krémet, ami ginzeng, orchidea, méhviasz, és rizsvíz kivonatot tartalmaz, és hidratálja, feszesíti, és világosítja a bőrödet.

7. A bőröd öregszik, ha túl sokat mosolyogsz.

Ez a tanács akkor hangzik el, amikor valaki azt mondja, hogy a mosolygás ráncokat okoz, és öregíti a bőrödet. De ez nem igaz, mert a mosolygás nem csak a bőrödet, hanem az egész testedet és lelkedet is fiatalon tartja. A mosolygás endorfinokat szabadít fel, amik javítják a hangulatodat, csökkentik a stresszt, és erősítik az immunrendszeredet. A mosolygás segít abban, hogy boldogabbnak és magabiztosabbnak érezd magad, ami sugárzik is belőled. A mosolygás nem okoz több ráncot, mint bármilyen más arckifejezés, és a ráncok nem is feltétlenül rosszak, mert mutatják, hogy éltél, és hogy van személyiséged. Ha szeretnéd megőrizni a bőröd rugalmasságát és feszességét, használj olyan termékeket, amik kollagént és antioxidánsokat tartalmaznak. Próbáld ki például a Coxir EGF Peptide szérumot, ami EGF és peptid tartalommal teszi rugalmassá és ellenállóvá a bőröd!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük