A bőrrák a leggyakoribb ráktípus, amely évente több ezer embert érint Magyarországon. A bőrrák kialakulásának fő oka a túlzott napozás, illetve a bőr UV-sugárzásnak való kitettsége. A bőrrák többféle formában jelentkezhet, de a leggyakoribbak a bazálsejtes karcinóma, a laphámrák, és a melanóma. A bőrrák kezelése akkor a leghatékonyabb, ha korán felismerik a betegséget, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a bőrödet, és figyelj a változásokra. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen jelekre kell odafigyelned, és hogyan ismerheted fel időben a bőrrákot.

A bőrrák leggyakoribb tünete egy új vagy megváltozott anyajegy, szemölcs, vagy bőrelváltozás, amely nem gyógyul, vagy nem múlik el. A bőrrák jelei függenek a ráktípustól, de általánosságban elmondható, hogy a következőkre kell figyelned:

  • Aszimmetria: az anyajegy egyik fele nem egyezik meg a másikkal
  • Szabálytalan határ: az anyajegy szélei egyenetlenek, fogazottak, vagy elmosódottak
  • Szín: az anyajegy színe nem egységes, és különböző árnyalatokat mutat, mint barna, fekete, rózsaszín, piros, fehér, vagy kék
  • Átmérő: az anyajegy nagyobb, mint 6 mm, vagy növekszik
  • Változás: az anyajegy alakja, mérete, színe, vagy magassága megváltozik

Ezek a jelek a melanóma, a legveszélyesebb bőrrák típusának a tünetei, amely a bőr festékképző sejtjeiből, a melanocitákból indul ki. A melanóma áttéteket képezhet más szervekben, ezért fontos, hogy minél hamarabb felismerd és kezeld.

A bazálsejtes karcinóma és a laphámrák a bőr felszíni rétegéből, az epidermiszből ered, és általában nem képez áttéteket, de ha nem kezelik, akkor mélyebbre terjedhet, és károsíthatja a bőr alatti szöveteket. Ezek a bőrrák típusok a következő jeleket mutathatják:

  • Lapos, kemény, sápadt vagy sárgás foltok, amelyek hasonlítanak egy hegre
  • Emelkedett, vöröses foltok, amelyek viszketnek vagy hámlanak
  • Kis, átlátszó, fényes, gyöngyházfényű csomók, amelyek rózsaszínűek, pirosak, vagy barnák lehetnek, és kék, barna, vagy fekete foltokat is tartalmazhatnak
  • Rózsaszín növedékek, amelyeknek emelkedett szélei és középen mélyedése van, amelyből véredények indulnak ki, mint egy kerék küllői
  • Nyílt sebek, amelyek váladékoznak vagy kérgesednek, és nem gyógyulnak, vagy gyógyulnak, majd újra kinyílnak
  • Szemölcsszerű vagy szaruképződéses növedékek

Ha bármilyen gyanús elváltozást észlelsz a bőrödön, akkor fordulj orvoshoz, aki megvizsgálja a bőrödet, és szükség esetén mintát vesz a gyanús területről, és elküldi laboratóriumi vizsgálatra. Ha a vizsgálat kimutatja, hogy bőrrák van, akkor az orvos megbeszéli veled a kezelési lehetőségeket, amelyek függenek a rák típusától, méretétől, elhelyezkedésétől, és stádiumától. A leggyakoribb kezelési módok a sebészi eltávolítás, a fagyasztás, a lézeres kezelés, a kemoterápia, a sugárkezelés, és az immunterápia.

A bőrrák megelőzése érdekében fontos, hogy védd a bőrödet a napfénytől, és kerüld a szoláriumot. Használj magas faktorú fényvédő krémet, viselj kalapot, napszemüveget, és hosszú ujjú ruhát, ha napos időben kint tartózkodsz. Kerüld a déli órákat, amikor a nap a legerősebb. Ellenőrizd rendszeresen a bőrödet, és figyelj a változásokra. Ha bármilyen kérdésed vagy aggodalmad van a bőröddel kapcsolatban, akkor kérj időpontot egy bőrgyógyásztól.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük