12 óra éjszakai alvás, ehhez ragaszkodik mindig Claudia Schiffer, erre van szüksége ahhoz, hogy jól nézzen ki. Szerencsére, legtöbbünk ennél kevesebbet tud csak aludni, különben nem sok mindenre maradna időnk.

De nem véletlenül hívják szépítő alvásnak. Csak egy pár éjszakára rövidítsd meg az alvási idődet, és hamarosan látni fogod, hogy a bőröd fáradtnak tűnik, és szürke karikák lesznek a szemed alatt. Ennyit még mi is megértünk. Mégis az alvás minden idők egyik legnagyobb orvosi rejtélye és a szervezetünkre tett hatását még csak most kezdjük megérteni.

Robert A. Weiss a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem dermatológusa szerint az alvás közben felszabadult növekedési hormon leginkább egy adott bőrfejlődési faktorra hat. A kollagén- és a keratintermelődés felgyorsul és a bőrsejtek is gyorsabban szaporodnak. Kutatásokkal bizonyították, hogy amikor az alvás rendszerébe belezavarnak, akkor a hormonszint ingadozik, és ez valószínűleg hozzájárul az akné megjelenéséhez és a nagyon száraz bőrhöz.

A karikás szemek, amik az elégtelen alvás miatt láthatóvá válnak, keringési változásokat jeleznek. Mikor a test a fáradtsággal küzd, a vér a létfontosságú belső szervek felé áramlik, megfosztva az arcot a színétől és kiemelve a szem alatti karikákat. Az egészség és szépség érdekében tényleg a legjobb dolog, ha alszol rá egyet. Az úgynevezett átlagos mennyiségű alvás, amire szükségünk van, csak egy statisztika. Az emberek 66%-a általában 6,5 és 8,5 órát alszik éjjel. 16% többet és 18% kevesebbet.

Jim Horne a Loughborough Egyetem alváslaboratóriumának professzora azt mondja: Az elégtelen mennyiségű alvás bizonyítéka, ha gondot okoz napközben ébernek maradni. De ez az alvás minőségére is vonatkozik, nem csak a mennyiségére. Ez is egy fontos tényező az alvás-egészség-szépség összefüggéseiben.

Milyen a tökéletes alvás?

Dr. Deepak Chopra egészségügyi bestseller író a következőket mondta az egészséges alvástól: „Úgy tűnik, ez magától történik. Nem kell küzdened az álmatlanság vagy a szorongás ellen, vagy bármiféle gyógyszert beszedned.”
A jó alvásnál ritkán ébredsz fel az éjszaka közepén, de ha mégis megtörténik, azonnal visszaalszol anélkül, hogy aggódnál miatta. Reggel természetesen kelsz fel. Nem vagy lomha, kába, szorongó, vagy hiperaktív. A jó alvás az egészség érzésével lát el, ami egész nap tart. Nem érzed magad nyugtalannak kora este és nem szorongsz amiatt, hogy mi történik következő alkalommal, amikor megpróbálsz elaludni.”

A tökéletes alvás érdekében

  • Törekedj a rendszeres ébredési és lefekvési időre. Ha a lefekvés ideje problémát okoz, hozz egy szabályt, hogy mindig ugyanakkor kelsz fel. Így magától kialakul a saját alvás ciklusod.
  • Próbálj ki relaxációs technikákat vagy jógát, amik megadják neked a kipihentség érzését, anélkül, hogy belezavarnál az alvásciklusodba.
  • Ne ültess el magadban feszültséget, haragot vagy ellenérzéseket. Ha nehéz elaludnod, próbálj meg relaxálni mély légzési technikákkal, és ne aggódj a nem alvás miatt. Hacsak nincs orvosi problémád, eleget fogsz tudni végül aludni.
  • Próbálj naponta minimum fél órát mozogni. Sétálj egy jót. Gyakran a stresszhormonok tartanak minket fogva, de a mozgás segít megállítani a szervezetben való termelődésüket. Este kerüld el az élénkítő mozgást, de egy vacsora utáni séta segít az emésztésben.
  • A hálószobát tartsd melegen, de ne áporodottan. Rendszeresen szellőztess.
  • A koffein zavarja az alvást. Nem csak egy vacsora utáni eszpresszó fogja megzavarni az alvásciklusodat, de a délután kettőkor elfogyasztott kávénak is lehet hatása. Van koffein a kólában, a teában, a csokoládéban is, sőt, néhány koffeinmentesített italban is (például a koffeinmentes kávéban).
  • Próbáld ki a gyógynövényeket a felírt altatók helyett. A golgotavirág és a macskagyökér már régóta népszerűek álmatlanság ellen. Tablettában is lehet ezeket kapni, amiket altatók helyett lehet szedni és nem okoznak függőséget.
  • Az elalvás előtti alkoholfogyasztás először segít, gyors elalvás az eredmény, de zavart lesz az alvásciklus, majd a korai ébredés és a visszaalvásra való képtelenség lesz a végeredmény.
  • Az alvás közbeni környezeted számít. Az, hogy hol alszol, és a bútorok elrendezése szintén egy szempont az optimális alvás minőségében. Néhány terapeuta azt javasolja, hogy fejjel észak felé fekve jobb lesz aludnod.

Tippek a legszebbektől

A legendás francia szépség, Catherine Deneuve ezt mondja: „Próbálom tisztelni az alapvető szükségleteimet. A napi 8 óra alvás a minimum. A pihenés vitathatatlanul valódi szépség kezelés.”

Az egykori szupermodell Paulina Porizkova ezt mondja: „Mindig megpróbálok 8 órát aludni éjszaka, annak ellenére, hogy szerintem teljes időpazarlás. Szívesebben zongoráznék, hallgatnék klasszikus zenét vagy festenék, de az édesanyám mindig azt mondta, hogy ha nem alszom eleget, gyorsabban öregszem, és mivel ő abszolút lenyűgöző, megfogadom a tanácsát.”

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a nyugodt és pihentető alvás nagy befolyással bír arcbőrünkre. Az is nagyon fontos, hogy az arcápolásra ne csak napközben, de éjjel is figyeljünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük