Múlt héten a krónikus fáradtság fizikai okairól volt szó. A cikket itt találod: Krónikus fáradtság fizikai nézőpontból.

Azonban a krónikus fáradtság gyakran lelki okokra vezethető vissza. Ezért érdemes figyelmet fordítani ezekre a tényezőkre is. Azt már régóta tudjuk, hogy a lelki okok közvetve vagy közvetlenül képesek befolyásolni egy nő egészségi állapotát. Ebből adódóan a krónikus fáradtságot is elő tudják idézni.
Az első lépés a valódi ok feltárásában a figyelem. Figyeld meg, hogy amikor újra érzed ezt az állapotot, az ok nélküli fáradtságot, akkor mi történt előtte. Előfordult-e előtte hosszan tartó stresszhelyzet, illetve ért-e olyan stressz, ami nagyon megviselt lelkileg?
A másik gyakori ok az erős fizikai vagy szellemi leterheltség. Amikor érzed, hogy rád szakad újra a fáradtság érzése, akkor nézd meg, hogy előtte volt-e (vagy akkor éppen van-e folyamatban) feltorlódott munkád.

Már ennek a két tényezőnek a megfigyelésével vagy beazonosításával sokat tehetsz, mert legtöbbször ez a két ok húzódik meg a háttérben.
Ne hívd betegségnek a krónikus fáradtságot!
A legrosszabb, amit tehetsz, ha a krónikus fáradtság ellen gyógyszert szedsz. Vannak idegrendszerre ható gyógyszerek, melyek csökkentik a feszültséget, de ezek a gyógyszerek nem mindig hasznosak. Olykor depressziót, illetve függőséget okoznak. Éppen ezért ez legyen a legutolsó eszköz, amihez nyúlsz, hiszen vannak ennél sokkal észszerűbb, gyógyszermentes megoldások is.

Hogyan kezeld a krónikus fáradtságot?

Amennyiben egyértelműen lelki okai vannak a problémádnak, és semmilyen fizikai betegség nem húzódik meg a háttérben, akkor a következő megoldások bármelyike valódi segítség lesz számodra.
Az alábbi megoldások közül a magadon észlelt tünetek alapján válassz!

  • Jelentősen lecsökkent a hatékonyságod. A felhalmozódó fáradtság a kezdeti szakaszban alig érzékelhetők, ezért sokszor úgy tűnhet, hogy hirtelen omlik rád az egész. Amikor azt veszed észre, hogy a hatékonyságod fokozatosan csökken, mindeközben egyre fáradtabb vagy, akkor sürgős pihenésre van szükséged. Lehetőség szerint azonnal menj szabadságra és utazz el. Hagyd ott a megszokott környezetedet. Ne felejtsd el, hogy egy új környezet megszokása általában két hetet vesz igénybe. Ha van rá lehetőséged, akkor ennél több időre menj el pihenni.
  • Gyakori, rövid ideig tartó, rendszeresen visszatérő időszakos fáradtság. Ha így éled meg a krónikus fáradtságot, akkor nem osztod be egyenletesen az energiáidat. Sok ember számára a megfeszített 8 órás munka is ezt idézi elő. Hiába tudod jól, hogy pihenésre van szükséged, és ezt meg is teszed éjjel, néhány ember számára megszakításokra van szükség. Próbáld megszervezni, hogy munkavégzés közben legyen olykor 15-20 perced pihenni. Ilyenkor hagyd ott az íróasztalodat (vagy ahol a munkádat végzed), és tegyél egy rövid sétát az utcán. Tapasztald ki, hogy milyen megszakításokra van szükséged a feltöltődéshez. Amennyiben ezt meg tudod oldani, akkor helyreáll a belső egyensúlyod, és telve leszel energiával.
  • Úgy érzed, hogy minden elvégzendő feladat rád szakad, és ez már meghaladja az energiáidat. Sok nő megszokja, hogy mindig erősnek látszik. Ennek érdekében régóta önmaga által felállított szabályok szerint él. Ez egy erőszakos megközelítés, és sokszor kimerültséghez vezet. Ráadásul, éppen az ilyen nőkre szakad rá minden munka egy munkahelyen, mert mások is megszokják végtelen munkabírását. Az ilyen életvitel nem csak fizikai kimerültséghez vezethet, hanem lelki kiégéshez is. Ha ebben a leírásban magadra ismersz, akkor sürgősen tanulj meg nemet mondani. Nem feltétlenül kell neked elvégezned az összes létező munkát. Nem minden esetben kell minden szívességkérésre rábólintanod. Észre fogod venni, hogy legtöbb esetben az elutasítással nem bántasz meg másokat. Természetesen, csak akkor, ha az elutasítás indokolt. A szeretteid pedig levehetnek a válladról némi terhet az otthoni tennivalók közül.
  • Alvászavar és nem megfelelő táplálkozás. Ez a két tényező lehet az oka és lehet a következménye is a krónikus fáradtságnak. Ha nem alszol és nem táplálkozol megfelelően, akkor ez könnyen idegrendszeri zavarokhoz vezethet. Ilyenkor a krónikus fáradtság szinte azonnal érezhető. Ez gyakori kísérőjelensége a drasztikus diétáknak. Szigorúan kell ragaszkodnod az alvásidődhöz. Valamint ne húzd meg a kalóriabevitel mértékét, hiszen enélkül nem lesz energiád. Inkább az étel minőségén változtass és ne a mennyiségén. Egyél több friss zöldséget és igyál elegendő vizet.

Figyelj oda magadra és légy egészséges!

Szeretettel: Franky

Franky

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük