Alapvető tény: lehet tisztább, egészségesebb, ragyogóbb a bőröd. Ez a tény független az életkorodtól, a környezetedtől, a génjeidtől és a körülményeidtől.

Leggyakoribb bőrproblémák:
::: foltok
::: mitesszerek
::: tág pórusok
::: anyajegyek
::: szeplők
::: szem alatti sötét karikák
::: ráncok

25 éves kor után úgy tűnik, hogy ezek a problémák fokozottan jelentkeznek, elkezd a bőr megereszkedni, megjelennek az első ráncok. Gondolj egy baba bőrére. Miután eltűntek róla azok a bőrhibák, amik születéskor vannak, a bőrképük tökéletes, rózsaszín, áttetsző, tiszta, egyenletes. Azután történik valami, ami bőrünk minőségét elkezdi rontani, különösen a leglátványosabb rész érintett, az arcbőr.

A bőr összetétele

Először is meg kell értenünk a bőr működését, hogy tisztában legyünk azzal, miért olyan fontos a megfelelő mennyiségű víz. A bőr egy élő, lélegző szerv. Több milliárd sejtből áll, amik tulajdonképpen vizes folyadékban lebegnek. Nyilvánvalóan, ez eléggé leegyszerűsített, de valahogy így kell elképzelni. Ez a folyadék sómennyiséget tekintve leginkább a tengervízhez hasonlít.

Tudtad, hogy testünk hetven százaléka víz? És azt tudtad, hogy ennek a 35 százaléka bőrünkben található meg?

Bőrünk keresztmetszete leginkább egy szendvicshez hasonlít. A felső réteg a felhám, ez a védőréteg, alatta pedig a mélyebb rétegek. A bőr egy összetett, soha véget nem érő megújulási folyamatot végez. Fiatal nők esetében a bőr két-három hetente megújítja magát. Majd ez az időszak a kor előrehaladtával folyamatosan növekszik. Idősebb korban a két-három hetes megújulási folyamat már duplájára növekszik. A bőr látható része edzett, merev bőrsejtekből áll, hiszen ez alkotja a védelmet. Ezek időről-időre elhalnak, fellazulnak, majd a mögötte sorakozó sejtek kerülnek kívülre. Minden egyes napon elveszítjük bőrsejtjeink 4 százalékát.

Tudtad, hogy életünk során hozzávetőlegesen 13,6 kg bőrsejtet veszítünk el? (Valójában a háztartási pornak jelentős részét képezik az elhalt hámsejtek.) Mivel a kor előrehaladtával lelassul a megújulási folyamat, így az elhalt hámsejtek is nehezebben válnak le a bőr felszínéről. Ez akadályozza a bőrlégzést, valamint a használt hatóanyagok felszívódását. Ezért ezeket az elhalt hámsejteket muszáj eltávolítani, enélkül hiábavalók a próbálkozások. Az Pobling elektromos arctisztítóval erre naponta akár többször van lehetőséged.

Miért öregszik a bőr?

A bőr tartószerkezetének két legfontosabb összetevője a kollagén és az elasztin. Amikor ezek az összetevők elkezdenek csökkenni vagy degenerálódni, akkor lépnek fel a negatív változások a bőr szerkezetében, ami szemmel látható.

Mi okozza a degenerációt?
:: Túlzott UV sugárzás. A túlzott UV sugárzás és a szabad gyökök hatására a kollagén rostok leépülnek, a bőr megújulásának folyamata lelassul.
::: Olajtermelődés csökkenése. A bőr szárazabbá, törékennyé és sérülékennyé válik.
::: A bőr vízvisszatartó képességének csökkenése. A víz hiánya lecsökkenti a sejtek megújulását. A hidratáló krémek használata nem pótolja az összes nedvességet, amire szükség van. Erről bővebben a „Hidratálás kívül-belül” cikkben olvashatsz.

Tehát, ahogy telnek az évek, a bőr egyre törékenyebb és sérülékenyebb lesz. A jó hír azonban az, hogy a szerető gondoskodásra a bőr gyorsan és pozitívan reagál.

Érdekes tények

::: Egy felnőttnek átlagosan 300 millió hámsejtje van, aminek a súlya 3,2 kg.
::: Az arcbőr átlagosan 0,12 mm vastag. A legvékonyabb helyeken 0,6 mm. A legvastagabb területeken 1,2 mm, ilyen például a tenyér és a talp.
::: A bőr az ajkaknál és a szemeknél a legvékonyabb.
::: 3 négyzetcentiméter bőr tartalmaz átlagosan legalább 10 szőrszálat, 100 verejtékmirigyet, 1 méter hosszú apró hajszáleret és 15 faggyúmirigyet.

Bőrünk barátai és ellenségei

Bőrbarát tényezők:
::: Friss levegő.
::: Friss élelmiszerek, különösen a nyers zöldségek.
::: Elegendő vízfogyasztás.
::: Jó emésztés.
::: Megfelelő mértékű pihenés és alvás.

A bőr ellenségei:
::: Dohányfüst (a tiéd és másoké egyaránt).
::: Légkondicionáló.
::: Légi utazás.
::: Túlzott UV sugárzás (valamennyi napozásra szükség van a D-vitamin szintézis miatt, de erről hamarosan egy másik cikkben írok bővebben).
::: Hirtelen éghajlatváltozás.
::: Feldolgozott vagy finomított élelmiszerek, különösen a cukor és a fehér liszt.
::: Alkohol és drogok.
::: Huzamosabb ideig tartó stressz.

Ebből látható, hogy a bőrápoláson túl egyéb feladataink is vannak annak érdekében, hogy látványos javulást érjünk el.

Legfontosabb napi feladatok

::: Tartsd távol magad a vegyi- vagy bakteriológiai hatóanyagoktól.
::: Szabályozd megfelelően testhőmérsékletedet (ne fűtsd túl a lakást, ne zuhanyozz forró vízben, szobahőmérsékletű folyadékot fogyassz).
::: Rendszeresen szabadítsd meg pórusaidat a szennyeződéstől (már ezért is érdemes i bling elektromos arctisztítót használni, mert azzal naponta kétszer elvégezheted ezt sérülés nélkül).
::: Legyél napon minden nap legalább 15 percet a D-vitamin szintézis érdekében.
::: Ha csak néhány dolgot betartasz, már az is látványos eredményre vezet. A bőrápolás még csak ez után kezdődik! 🙂

Mentés

Ment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük