A cikk első részét itt találod: Bőrápolás kánikulában 1. rész

A kánikulai bőrápolás témája éppen időszerű. Az elmúlt egy-két napban sokan inkább úgy döntenek, hogy semmilyen bőrápoló készítményt nem használnak, ami nem a legjobb megoldás. Annak érdekében, hogy könnyebben viseld a kánikulát, először az általános tanácsokat vedd figyelembe.

Ezután ismét a fényvédelem kerül középpontba. Mivel itt a nyaralás időszaka, ezért nem mindegy, hogy a strandon vagy vízparton milyen technikákat alkalmazol. Mindig gondolj arra, hogy ha nem figyelsz eléggé, akkor a nap megviseli a bőrödet. Te sem akarod az őszt és a telet a nyári károkozások regenerálásával tölteni, ugye?

Hogyan viseld könnyedén a kánikulát?

  • Ne viselj műszálas vagy poliészter fejpántot vagy szemellenzőt, ezek az anyagok elősegítik az izzadtság felgyülemlését a hajvonalon, elzárva a verejtékmirigyeket és ezzel lehetővé teszik a fehér mitesszerek és a kis pattanások létrejöttét. Ezek helyett viselj pamut ellenzőt vagy baseball-sapkát, és rendszeresen mosd.
  • Válts a parfümöd alkoholmentes verziójára, ha lehetőséged nyílik rá. A nap hatására bőrpír, égető érzés jelenhet meg.
  • Ne menj ki a napra rögtön gyantázás vagy borotválkozás után, még naptejjel se. Kiütések jöhetnek elő.
  • Mindenféleképp töröld szárazra a bőröd, miután a tengerben fürödtél. Igaz, hogy hűsítő érzés a törölközőn feküdni, és engedni, hogy a nap felszárítsa a bőrödről a vizet, de egy vékony rétegnyi sót hagy maga után, amely rettentően szárítja a bőrt.
  • Ne pakold egymásra a krémeket – hidratálóra napvédő, majd arra alapozó. Nem csak pénzt és időt vesztegetsz, de azt is megkockáztatod, hogy eltömíted a pórusaidat ennyi réteg kozmetikummal, emiatt apró pattanások vagy kiütések jelenhetnek meg. Keress egyetlen terméket, amely hidratál, véd és kellemes ragyogást ad a bőrödnek. Még egy lehetséges alternatíva a BB krém, amely egyszerre az alapozó és a naptej feladatát is elvégzi, tehát már csak a hidratálókrémmel kell foglalkoznod.
  • Ne ugorj a medencébe vízálló napvédő nélkül – megvéd a vízben lévő klórtól, ami aknét okozhat.
  • Minden nap mosd ki a strandtörölköződet! Izzadtság, naptej és baktériumok gyűlhetnek fel benne – gondolj bele, mibe törölnéd az arcod, ha nem mosnád rendszeresen!
  • A benzoil-peroxidot tartalmazó pattanásokra való termékeket ne viseld napfényben. Az UV sugarak irritációt okozhatnak, ezért inkább naplemente után használd.

Sok kicsi sokra megy

  • Ne sajnáld a naptejet! Egy átlagos nőnek egy felespohárnyira van szüksége, hogy az egész testét befedhesse. Ha túl vékonyan kened fel, az SPF értékének akár felét is elveszítheted. Ne dörzsöld túl erősen: a túlbuzgóság az SPF érték akár negyedébe is kerülhet.
  • A nap első adag naptejét mindig normál testhőmérsékletű, száraz bőrre kend (tehát ne rögtön egy forró zuhany után), és különösen figyelj az arcra, a fülekre, a nyakra, a dekoltázsra, a karokra, a kézfejekre és a lábrejekre. Arra is figyelj, hogy a napsugárzás könnyen átjut vékony anyagokon. Ezután lehetőleg óránként kend be magad újra (gyakrabban, mint amennyit a maximum SPF engedélyez).
  • Fél órával azelőtt kend be magad, hogy kimennél a napra – könnyű az első félórát a tökéletes hely keresésével tölteni a strandon, míg a nap megtámadja a védelem nélkül maradt bőrödet.
  • Mindenhol, ahol elér a napsütés, kend be magad. Ha a bőröd egy részét nem éred el, kérj meg valakit, hogy segítsen.
  • A búvárkodás az egyik leggyorsabb módja a leégésnek. Mindig viselj egy pólót, hogy védd a hátad, és kend be magad vízálló naptejjel.
  • Ha vízbe mész, majd kijössz és törölközővel törlöd meg magad, kend be magad újra – még a vízálló naptej sem törölközőálló.
  • Igyál rengeteg vizet és gyümölcslevet, hogy ne száradj ki.

Csináld magad érzékenységi teszt

A napvédőkben található kémiai összetevők UV fénnyel, hővel és homokkal kombinálva könnyen irritálhatják az érzékeny bőrt. A biztonság kedvéért mindig az érzékeny bőrre való napvédők között keresgélj. Könnyen megállapíthatod, hogy irritálja-e a bőröd az adott termék. Öt napon keresztül minden nap kenj a krémből egy kis foltban a könyökhajlatodba. Ha bármilyen bőrpírt, szúró érzést vagy viszketést érzel, azonnal hagyd abba a használatát.

Sajnos a napvédőket gyártó cégek ritkán adnak mintákat, tehát a biztonság kedvéért először mindig a legkisebb kiszerelést vedd meg. Ha sehogy sem találsz megfelelő terméket, keress fel egy képzett gyógyszerészt.

Írta: Riva Silver

Riva portré

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük