A szeretet és a szerelem életünk fontos részét képezi. Mindenekelőtt azonban saját magadat kell megfelelően szeretned ahhoz, hogy másokat is szeretni tudj. Önmagad szeretetének alapvető kulcsa, hogy megfelelően tudd értékelni magad. Amennyiben tudod magadról, hogy nem értékeled magad megfelelően, akkor a következő gyakorlati tanácsok neked szólnak. 5 pontban soroltam fel a legfontosabbakat. Saját igényeid szerint ezt tovább bővítheted.

  • Írj egy listát azokról a tulajdonságaidról, amiket szeretsz önmagadban. Ha nem megy könnyen, akkor gondolj azokra a bókokra és elismerésekre, amiket az utóbbi időben másoktól kaptál. Ezek segítenek az indulásban. Ilyeneket is jegyezz fel, hogy barátságos vagy, gondoskodó, jók a kapcsolataid másokkal, stb. Kiegészítéseket is írhatsz hozzá, amik segítenek abban, hogy jobb véleménnyel legyél magadról.
  • Minden nap tegyél valami jót másokért, majd dicsérd meg magad érte. A dicséret fontos része önmagunk szeretetének.
  • A legszebb bókokat, illetve a legkiemelkedőbb elismeréseket, amiket másokról kapsz, jegyezd fel. Ha a hangulatod olykor megzuhan, akkor ezt a listát vedd elő, és idézd fel magadban az eseményt. Így emlékeztesd magad arra, hogy miért kell szeretned magad.
  • Amikor negatív gondolatok merülnek fel benned, vagy valamiért „csepülöd” magad, akkor gondold végig, hogy miért érzed ezt és hogyan tudnál ezen változtatni. Szállj vitába magaddal! Például, ha erre gondolsz egy sikertelen szituációt követően: „nem tudok semmit” vagy „mindig elhibázom” vagy (a leggyakoribb) „de hülye vagyok…”, akkor azonnal mondj ellent magadnak. Így tudsz ellent mondani magadnak: „nem hibázom el mindig, csak most nem figyeltem kellőképpen” vagy „dehogy vagyok hülye, csak ebben az esetben nem voltam elég figyelmes”. Konkrét példákat is hozz fel, és ezzel érvelj, miért nem igaz az előző negatív kijelentésed. Kezdetben ezt akár írásban is végezheted, majd néhány nap után megdöbbenve fogod észrevenni, hogy kezd szokásoddá válni.
  • Olykor kedveskedj magadnak. Lepd meg magad egy csokor virággal, egy pezsgőfürdővel vagy egy kellemes kávézással. Amikor kényezteted önmagad, akkor úgy érzed majd, hogy kellőképpen szereted és elismered magad.

Saját szokásaid (vagy rossz szokásaid) segíthetnek abban, hogy a fenti 5 pontot kiegészítsd!

Szeretettel: Franky

Franky

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük