A bolygónk mozog, csakúgy, mint az egész Naprendszer. Ezzel ellentétben az emberek többnyire ülnek. Az embereknek közel fele túlsúlyos. Az ok egyszerűen a mozgás hiánya. A testünk arra van tervezve, hogy az étel által energiát vegyünk fel, mozgás által pedig leadjuk. A felesleg zsír formájában telepszik le. Akármennyire is csökkented a zsír és kalóriabevitelt (ami nem jó ötlet), nem leszel képes tartós eredményt elérni, ha nem kezdesz el mozogni.

A huszadik század során jelentősen megváltoztak az emberek testmozgási szokásai. Anyáink és nagyanyáink nem mentek edzőterembe, viszont egy jó séta, esetleg lovaglás, biciklizés mindig benne volt a napirendben. Ezen túl, mivel régebben még nem volt mosógép vagy porszívó, a házimunka is sok energiát igényelt. A probléma az, hogy legtöbbünknek ahhoz, hogy átvészeljük a napot, a rövidebb utat kell választanunk. Egyenesen az autóba gyaloglás helyett, a liftbe lépcső helyett, a mosógépet pedig mosás-szárításra állítjuk ahelyett, hogy kiakasztanánk száradni a ruhákat. Vannak olyan napok, mikor alig mozgunk.

A megoldás az, hogy olyan testmozgást válassz, amit élvezel! Ezáltal összekötöd a kellemeset a hasznossal. A mozgás nem csak javít a szervezet működésében, de bizonyítottan hangulatfokozó hatású is. Felszabadít egy „jól érzem magam”-hormont, amely körbejárja a testedet, és érezteti veled, hogy jól vagy. A testmozgás nem csak segít fogyni és újraformálni, hanem növeli az energiaszintet, erősíti a szívet, valamint mindenféle betegség ellen is véd. A csontritkulás megelőzésében is segít. Mindezeken felül garantáltan javítja a szexuális életed.

Mennyit és hogy mozogjak?

Egy tökéletes világban heti 6 napon mozognánk 30-40 percet, figyelve arra, hogy erősítsünk, nyújtsunk és aerobik-gyakorlatokat is végezzünk. A lényeg viszont az, hogy azt tedd meg, ami belefér a napodba. Napi tíz perc is sokkal jobb, mint a semmi. Néhány előnyt azonnal megtapasztalsz: „ragyogni” fogsz, feltöltődsz energiával, a fájós részeid kevésbé fognak fájni (de először ne vidd túlzásba, ha általában ülsz!), és sokkal jobban fogsz aludni. A hosszútávú eredmények három-hat hét után jelennek meg. A tested alakja elkezd változni, de csak akkor, ha egészséges étrendet is bevezetsz. Lehet, hogy lefogysz, de lehet, hogy a változások ellenére több lesz a súlyod – az izom nehezebb, mint a zsír.

Ha nem vagy hozzászokva a mozgáshoz, érdemes előbb az orvosoddal konzultálni, majd egy olyan tréninget kialakítani, melyet először könnyű, majd egyre nehezebb feladatokból állítasz össze, a fejlődésednek megfelelően.

A cikk folytatását itt találod: Kezdj el mozogni MOST! 2. rész

Írta: Riva Silver

Riva portré

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük