A nők bőre 50 éves koruk körül gyökeres változáson megy át, ráadásul ez a változás igen gyorsan következik be. Természetesen, sokat segít a megelőzés, de a változások során is sokat lehet tenni az ügy érdekében. Főként akkor, ha tudjuk az okokat, valamint, hogy mit tegyünk.

A két leggyakoribb ok, ami 50 éves kor körül a változásokat kiváltja, a menopauza és az általános egészségi állapot romlása. A menopauzán ugyebár nem lehet változtatni, az mindenképpen bekövetkezik. Ám az általános egészségi állapoton minden körülmények között lehet javítani. A bőr növekedési faktora a változó korral egy időben rohamosan lecsökken. Ez okozza a bőr hirtelen megereszkedését, öregedését.

Az évek múlásával a bőr egyre vékonyabbá válik. Csökkenni kezd a faggyútermelődés. A zsíros és normál bőr is egyre szárazabbá, zsír- és vízhiányosabbá válik. Ez annak köszönhető, hogy változik a bőr kollagénszerkezete, csökken a hialuronsav- és kollagéntermelődés. Az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, ebből adódóan a regenerálódás is lelassul, olykor szinte majdnem megáll.

Mindezek a hatások elsősorban annak köszönhetők, hogy a menopauza hatására csökken a szervezet ösztrogénszintje. Az arcbőr állapotának változása nem csak korral jár, hanem az életminőség is nagymértékben meghatározza. Ebből adódóan az öregedés további okai lehetnek: stressz, túlhajszolt életmód, rendszertelen életmód, drasztikus diéta, dohányzás, alkoholfogyasztás, stb. Ehhez a felsoroláshoz mindenképpen hozzátartozik a kozmetikumok nem megfelelő kiválasztása. Ez a tényező többet ronthat a helyzeten, mint az összes többi ok együttvéve.

Az öregedési folyamat első jelei

  • Finom ráncok megjelenése az arcon. Ez lehet állandósult arckifejezések hatása is.
  • Ödémák és sötét karikák megjelenése a szem alatt.
  • Szemhéj megereszkedése.
  • A bőr rugalmatlanná válása. Ez elsősorban a vízhiány és a tápanyaghiány eredménye.
  • Bőrszín elváltozása. A bőr tónusa fakóvá válhat, létrejöhetnek pigmentációs problémák (öregségi foltok).

Speciális bőrápolás 50 év felett

Elsősorban szeretném leszögezni, hogy a következő tippek alkalmazásával nem kell megvárnod, hogy 50 éves legyél. A megelőzés mindig könnyebb. A bőr öregedése sokkal lassabb lesz, ha előre felkészülsz.

  • Friss levegő, testmozgás és tiszta víz. Ez a három tényező erősen összefügg a jó egészségi állapot fenntartásával. Elegendő akár egy napi rendszeres séta, valamint elegendő folyadékfogyasztás, sokkal többet jelent, mint gondolnád. Fontos tudni, hogy a szitáló esőben vagy ködös időben tett rövid séta nagyon jól hidratálja arcbőrödet (persze, nem a belvárosban).
  • Egészséges táplálkozás. Óriási befolyással van bőröd állapotára. Egyél sok nyers zöldséget, kerüld a gyorséttermeket és az értéktelen rágcsálnivalókat. Kerüld az alkoholfogyasztást és a dohányzást.
  • Rendszeres arctisztítás. Reggel és este alaposan tisztítsd meg az arcbőrödet, mielőtt elkezded az arcápolást. Az PoBling elektromos arctisztító segít abban, hogy a ráncok mélyéről és a pórusokból is eltakarítsd a szennyeződéseket. Így az arcápoló kozmetikumok is sokkal jobban hasznosulnak.
  • Hidratáló és tápláló hatóanyagok a bőrnek. A reggeli hidratálás és az éjszakai bőrtáplálás kötelező eleme az arcápolásnak. Emellett érdemes hetente egy-két alkalommal arcmaszkot használni, ami koncentráltan juttatja a bőrbe a hatóanyagokat.
  • Arc- és fejmasszázs. A fejbőr, a homlok és a halánték gyengéd átmasszírozása javítja a nyirokkeringést. Ezt érdemes napi szinten elvégezni.
  • Egészséges alvás. 50 év felett is sokkal gyorsabbá válik a bőr regenerálódása, ha elegendő alvásidő áll rendelkezésre.
  • Kozmetikumok minősége. Minden nőnek javasolt – de 50 év felett kifejezetten fontos – hogy minőségi kozmetikumot használjon. A kozmetikum tartalmazzon vitaminokat, ásványi anyagokat, gyógynövény kivonatokat. Kifejezetten javasolt a szintetikus adalékanyag-mentes kozmetikumok alkalmazása.

A fenti tippek remélhetőleg nem csak abban segítenek majd, hogy fiatalosabb külsőd legyen, hanem abban is, hogy egészségesebb, fittebb légy.

A cikket írta: Franky Silver

Franky

1 hozzászólás

  1. Egyet értek, hogy a nőknek kiemelt figyelmet kell szentelniük a bőrükre, főleg bizonyos kor után. Én megtaláltam, a számomra előnyös helyet kezelésre, http://estheticline.hu/kozmetikai-kezelesek-40-eves-kortol/ hozzájuk járok már egy ideje, és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük