A dermatológusok gyakran viccelődnek azzal, hogy ha szép bőrt akarsz, akkor gondosan kell megválasztanod a szüleidet. 🙂 Ez nem igazán hasznos mondat, hiszen a szüleiden, a génjeiden nem tudsz változtatni, ám hasznos információt hordoz. A gének fontos szerepet játszanak abban, hogy a bőröd hogyan viselkedik, és hogyan öregszik, szóval hasznos megfigyelni a szüleidet, így felkészítheted magad a problémákra, amik később nálad is előfordulhatnak.

Annak ellenére, hogy nem változtathatod meg a szüleidet, tehetsz lépéseket annak érdekében, hogy látványosan javítsd a bőröd állapotát. Az örökölt szokások legalább annyira számítanak, mint a gének. Ezért amikor a szüleid arcát nézed, nézd meg a homlokráncokat, az orr, száj vonalat és a száj körüli részt.

Valószínűleg ezen a tendencián alapul majd, hogy az arcod milyen irányba fog változni, amit most így elkerülhetsz. Az arctorna gyakorlatok sokat segíthetnek. Ha már most vannak ilyen ráncaid, azt a rossz szokások is okozhatják.

Hagyd lélegezni!

Lélegezned kell, és a bőrödnek is! Az oxigénnek, ami a tüdődbe kerül, 7 százaléka közvetlenül a bőrödön keresztül kerül oda. A belélegzés ellátja a sejtjeidet oxigénnel, a kilégzés pedig szén-dioxidot és egyéb hulladékot távolít el a testedből. Ezek az anyagok megmérgeznék a sejtjeidet, ha túl sokáig maradnának bent.

A kisbabák és az állatok tökéletesen lélegeznek. Hosszú, mély és lassú lélegzetekkel, melyek az egész testet ellátják oxigénnel és kiürítik az összes rondaságot. Mire felnőtté válunk, addigra a legtöbben helytelenül lélegzünk, úgy, hogy csak a mellkasunk felső részét használjuk, és nem töltjük meg teljesen a tüdőnket. A nem megfelelő légzés miatt rosszabbul érezzük magunkat, valamint a bőrünk és minden szervünk gyorsabban elhasználódik.

Egy egyszerű légzéstechnika

Bárhol is vagy, ezt a technikát gyakorolhatod. Pár percet igényel, és nagyon sokat javíthatsz egészségi állapotodon. Ülj lazán. Ne tedd keresztbe se a lábad, se a karod. Hagyd, hogy a vállaid előre lógjanak. Most végy egy mély lélegzetet, lassan az orrodon keresztül egészen a gyomrodig. A belélegzés közben számolj el legalább négyig. Eközben ne engedd, hogy a vállaid felemelkedjenek. Tartsd bent a levegőt egy másodpercig, majd engedd ki ugyanolyan lassan, mint amilyen a belélegzés volt.

Tedd meg ezt legalább négyszer egymás után és meg fogod látni, mennyivel jobban leszel tőle. Gyakorold ezt olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudod. Napközben és éjjel az ágyban is. Ez stressz ellen is egy csodás gyakorlat. Gondolkozz el jóga vagy Tai Chi leckéken is, melyek a helyes légzésre összpontosítanak.

Oxigént a bőrnek!

Az oxigén a véráramon keresztül jut be, de a bőr is befogad egy keveset, közvetlenül a pórusokon keresztül. Éppen ezért fontos, hogy hagyd lélegezni a bőröd. Minden nap vagy éjjel egy kis időre hagyd úgy a bőröd, hogy semmilyen kozmetikum nincs rajta.

Néhány nő, még az ötvenes éveikben is, felfedezi, hogy nincs szükség minden nap éjszakai krémekre. Hetente egy vagy két napot hagyj ki nyugodtan. Egy másik választási lehetőség, hogy az éjszakai krémet lefekvés előtt fél órával előbb kened fel, hagyod felszívódni fél órát, a felesleget pedig letörlöd egy zsebkendővel. A kozmetikum így is tenni fogja a dolgát és így a bőröd is tud majd lélegezni. Akár minden másnap így alkalmazhatod az éjszakai pakolást. Arra külön figyelj, hogy megtisztítsd az arcod, mielőtt tornázol, hogy a verejték ne zárja el a pórusokat.

Nappalra is érdemes olyan kozmetikumokat használni, amik hagyják szabadon lélegezni a bőrödet, nem zárják el a pórusokat. Egészséges sminkhez nagyon jó megoldást nyújt a BB krém, ami nem csak szabad légzést biztosít, de regenerálja is az arcbőrt.

Friss levegőt!

Senki nem kételkedik abban, hogy a friss levegő segít ragyogóvá varázsolni az arcbőrt. Viszont óriási különbség van friss levegő és „friss levegő” között. A tengerparton, fákkal teli parkban vagy a hegyekben való séta előnyei nagymértékben különböznek attól, mint amikor egy zsúfolt város utcáin sétálsz. Tehát, menj sétálni a lehető legtisztább levegőjű helyre, ahová könnyen el tudsz jutni. Ha egy hermetikusan lezárt irodában dolgozol, ami tele van elektromos berendezésekkel (fénymásoló, számítógép, stb.) jó ötlet befektetni egy ionizáló készülékbe. Néhány párologtató edény a fűtőtesten nagyon egyszerű ötlet, de óriási különbséget jelent, ha száraz a levegő.

Mozogj rendszeresen!

A rendszeres mozgás a titok az egészséghez, a rendesen működő elméhez és testhez. Amikor mozogsz szervezeted oxigénnel látja el minden sejtedet, ez elősegíti a tápanyagok jobb felszívódását és a sejtek gyorsabb növekedését. Ez több kollagén termelést jelent, ami fejlettebb textúrát, jobb hidratáltságot, és egy vastagabb, ellenállóbb bőrréteget eredményez.
A University of Wisconsin kutatói felfedezték, hogy minél több oxigén jut a szervezetedbe, annál kisebb az esélye, hogy az öregedéssel kapcsolatban álló mélyreható változások történnek a bőröd mélyén. Például az aerobic, a gyors gyaloglás, kocogás, futás, biciklizés, úszás vagy tánc stimulálja a megújulást, a regenerálódást.

A legendás szépség guru, Lesley Kenton szerint a mozgás stimulálja a szex és szteroid hormonokat, továbbá az egyik leghatásosabb módja annak, hogy megszabadulj a stressztől, a bőr egyik legnagyobb ellenségétől.

Összegezve: szükséged van arra, hogy megtanulj rendesen lélegezni, valamint szükséged van a rendszeres mozgásra. Ezeken kívül még nagyon sok tényező befolyásolja bőröd egészségét, ám ez a kettő kizárólag rajtad múlik. Ezen kívül, használj olyan kozmetikumokat, amik nem akadályozzák a bőrlégzést. Ha egész nap sminket viselsz ez akkor sem jelent akadályt. Használj alapozó helyett BB krémet, ami éppen erre lett kitalálva. Nem csak szebbé, de egészségesebbé is teszi bőrödet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük