Eljött a „parfümgardrób” ideje. Míg sok nő ragaszkodik kedvenc illatához, még többen fedezik fel az újakkal való kísérletezés örömét. Viszont mivel a parfüm nem olcsó mulatság, fontos, hogy eltaláljuk, amit szeretnénk, főleg mivel a különböző bőrtípusokon más és más eredményt hoznak.

Most próbáljuk megtalálni neked a hozzád legjobban illőt, és a lehető legtöbbet kihozni a hangulatjavító potenciáljából!

Hogyan vásárolj parfümöt?

Soha ne legyél túl impulzív. Mindig olyan helyen vásárolj, ahol előbb ki is tudod próbálni, nem csak üveg alapján megvenni, és lehetőleg tanácsot is kérhetsz egy szakembertől. Mielőtt elkezded magadra fújni az illatot, kérj meg inkább egy ott dolgozót, hogy fújja ki neked egy itatóspapír-csíkra. Ez sokat segíthet abban, hogy lásd, melyiket akarod kipróbálni a bőrödön, és megelőzi, hogy élő illatfelhőként mászkálj utána. (Valljuk be, mindegyikőnk megtette már legalább egyszer.) Így kipróbálhatod úgy, ahogy egy professzionális „orr” (illatkészítő) is tenné.
Fogd meg a papír parfümmentes végét a mutató- és hüvelykujjad között, és tartsd kb. öt centire az orrodtól. A középső ujjaddal gyengéden ütögesd, hogy rezegjen, ez a levegőbe permetezi, hogy jobban érezhesd. Ha találtál egy finom illatot, próbáld ki magadon.

Egyszerre csak egyfélét próbálj ki a bőrödön, és jól gondold meg, hogy azt akarod-e megvenni. Sok nő fúj egyet a kézfejére, egyet a másik keze fejére, egyet a csuklójára, és még egyet a másikra, ez a módszer nem túl előnyös – összezavar a többi illat, nem tudod megállapítani, hogy tényleg azt szagolod, amit érzel. Csukd be a szemed és szívd be mélyen az illatot. Felejts el mindent, a csomagolást, a reklámokat, és koncentrálj csak az illatra. Lehetőleg ne vedd meg azonnal, hanem menj vissza párszor és csináld meg ugyanezt annak érdekében, hogy elkerülj egy lehetséges és drága hibát. (A magazinokban található illatminták adnak némi támpontot, hogy amit kinéztél magadnak, „abszolút nem” vagy „talán”. Viszont sohase vásárolj csak ez alapján, mindenféleképp próbáld ki, hogy reagál a bőrödre.)

Egy parfüm első benyomása kb. negyed óráig tart. Azonban fontosabb, hogy mit gondolsz egy órával utána, majd még később. Mindannyiunkon különbözően hatnak az illatok, bőrtípustól, életmódtól és sminktől függően, ez az oka annak, hogy nem szabad megvenned egyet csak azért, mert imádod a legjobb barátodon vagy az itatóspapír-csíkon. A ciklusod haladásával is változik a hatás, valamint az évszakkal is. Úgy, ahogy nem akarsz mézeskalácsot enni vagy vörösbort inni nyáron, egy bizonyos illatnak is megvan a helye az évben. Ezt is figyelembe kell venned, mikor a saját „parfümgardróbodat” rendezed be éppen.

A tested illatzónái

A legközelebbi parfümhasználatnál hagyd ki a füled mögötti részt. Számos tudós nem kevesebb, mint 16 pulzus-pontot talált az emberi testen, beleértve a könyökhajlatot, a térdhajlatot, a csuklót, a mell közét, a szeméremcsont két oldalát és a boka elejét. Ha a nyakadra teszed a parfümöt, mindkét füled alatt kb. nyolc centivel tedd.

Nem ez az egyetlen oka, amiért lejjebb kéne applikálnod az illatot: az illat a testmeleg által felfelé száll, ezáltal ha közvetlenül a derekad alá teszed, órákig kellemes aura fog körüllengeni. A frissen mosott haj is könnyen tárol el illatokat, csakúgy, mint a természetes anyagokból készült ruhanemű. Érdemes szegélyek és gallérok alá fújni. Kipróbálhatod azt is, hogy egy szalagra fújsz belőle, és a hajadba vagy a csuklódra kötöd.

Túl kevés vagy túl sok?

Nem kérdezgethetjük egész életünkben mindenkitől, hogy milyen az illatunk. Sajnos azonban a saját orrunk pár perc után kezd hozzászokni az illatunkhoz, majd 15-30 perc után a szándékos szippantásoktól eltekintve már egyáltalán nem érezzük. Emiatt az első számú szabály az, hogy amit te érzel, azt mások jobban érzik. Az, hogy milyen sokat fújsz magadra, kontrollálja, hogy milyen messziről és mennyi ideig lehet érezni. Ha az illat alkoholbázisú, először erősen lehet érezni, majd gyorsan elillan. Az olaj- és krémalapú illatok fokozatosabban múlnak el. A kölni általában 1-4 óráig bírja, az eau de toilette 4-6 óráig, a testápoló és a parfüm 3-8 óráig. Ha a ruhádra fújod, tovább tart, viszont nehezebb eltüntetni.

Rétegenként haladva

Sok nő rengeteg parfümöt fúj a pulzus-pontjaira annak reményében, hogy tovább tart majd az illat. Ezzel azonban csak azt éri el, hogy hatalmas illatfelhőbe burkolózik az első pár órában, majd egyszerre tűnik el mind. Ha viszont összeillő testápolási termékeket választasz, az illat szó szerint rétegződni fog a bőrödön: ahogy folyamatosan felmelegedik, majd lehűl a bőröd.A különböző termékeket sorban fogja elpárologtatni a tested egy finom, egész napon át tartó aurát eredményezve. Először fürödj vagy zuhanyozz le tusfürdőt, fürdőolajat vagy szappant használva, majd használd a hozzá illő testápolót esetleg egy kis hintőporral, kicsit később pedig vigyél fel csak egy leheletnyi parfümöt.

Tippek

Ha túl sok parfümöt fújtál magadra és egy újabb zuhany már nem jöhet szóba, dörzsöld egy langyos vizes, szappanos ruhával. Ha mindig túl sokat fújsz, érdemes lenne eau de toilette-re váltanod, ami nem olyan erős, mint a parfüm. Estée Lauder szerint a legjobb módszer, ha kifújsz a levegőbe egyet a parfümből, majd keresztülsétálsz az illatfelhőn. Nem csak a pulzus-pontok, hanem a haj illatosítását is ajánlja. A nőknek általában jobb a szaglásuk, mint a férfiaknak. Különösen jó a ciklus első felében. Sokszor hallani, hogy nem viselhetsz egy nap egynél több illatot. Ez nem igaz. Mivel pár órán belül elillan, egy nap akár többet is fújhatsz magadra, főleg ha a hangulatod úgy kívánja.

Ne viseld az illatot a napon, kivéve ha kapható különleges, alkoholmentes változatban. Sok illat kellemetlen hatást vált ki a napon viszkető kiütéseket vagy foltosságot okozva. Ha tudod, hogy sokáig leszel napon, fújd inkább a ruhádra.

Soha ne fújd magadra közvetlenül zuhanyzás után: a meleg víz miatt a pórusok kitágulnak, ezáltal rövid időre védtelenül hagyva a bőr alsóbb rétegeit. A parfümben lévő alkohol égető érzést okozhat. Ha nincs időd várni, akkor használj inkább illatosított testápolót. A tudomány bebizonyította, amit eddig csak reméltünk: azoknál a nőknél, akik napi kétszer fújták be magukat virágillatú parfümmel, jobb a hangulatuk. Az ő esetükben kevesebb a szorongás és fáradtság érzése.

A parfüm tartóssága

A fény, a levegő és a magas hőmérséklet a parfüm legnagyobb ellenségei. Egy bontatlan üveg parfümöt akár három évig is tárolhatsz, amennyiben nem teszed ki magas hőmérsékletnek és fénynek.
Nem jó ötlet a parfümöt fürdőszobában tartani a folyamatos hőmérséklet-ingadozás miatt.
A lehető legkevesebb ideig tedd ki a levegő hatásának. Profik szerint jobb egy vagy két illatot használni egyszerre. Ha viszont többet szeretnél, jobb ötlet kis üveggel venni. Felbontva kb. egy-másfél évig jó egy üveg. Ha ecetes szaga és sötétebb vagy narancsos színe van, valamint ragadósabb, már ne használd.

Írta: Riva Silver

Riva portré

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük