A napfény éltető erejével már az ókorban is tisztában voltak az emberek. Erre utal az ókori Ré, a napisten kultusza. Napfény nélkül nem lenne élet a Földön. Mégis elhitették velünk, hogy a napfény káros és védekezni kell ellene. Kinek állt érdekében évtizedekig elhallgatni az igazságot és fenntartani ezt a tévhitet?

Egyre több szó esik napjainkban a napozás fontosságáról, a D-vitamin szintézisről, ezzel ellentétben ott van az évtizedekig sulykolt tévhit a napozás veszélyességéről. Egy hosszú idő alatt rögzült tévhitet nagyon nehéz kiütni, ha az társadalmi szinten van jelen. Hasonló a helyzet a napozással, a D-vitaminnal és a napvédő krémekkel kapcsolatban is.

Napozzunk vagy ne napozzunk?

Kétségtelen tény, hogy a melanoma kialakulásának esélye rohamosan növekszik. A bőrgyógyászok egyöntetűen azt vallják, hogy mindez a napozásnak köszönhető. Ennek azonban minden létező tény ellentmond. Pontos felmérések szerint – Európát tekintve – a melanoma jelenleg Skandináviában a leggyakoribb. Svédországban az elmúlt két évtizedben duplájára nőtt a melanomás megbetegedések száma. Ez egyértelműen ellentmond az eddig hangoztatott „igazságnak”, hogy a napozás váltaná ki ezt a betegséget.

Skandináviában a napsütéses órák száma roppant alacsony. Ugyanezt az eredményt támasztja alá az a tény, hogy a mediterrán országokban harmadannyi a melanomás betegek száma, mint északabbra. Ennek fényében az eddig hangoztatott veszélyes napozás mögött semmilyen tényekkel alátámasztott igazság nem húzódik meg, sokkal inkább ennek az ellenkezője igaz. A D-vitamin szintézis életbevágóan fontos a szervezet számára, ez pedig ilyen formában kizárólag napozással érhető el. A napozás egyetlen esetben ártalmas, ha a teljes leégésig műveljük. Az tényleg nem tesz jó szolgálatot bőrünknek és egészségünknek.

Fényvédő krém veszélyei

Amikor betérünk egy kozmetikumokat árusító szaküzletbe, a napozószerek részlegénél azt tapasztaljuk, hogy elképesztő mennyiség áll rendelkezésre, a választás nem túl könnyű. Valójában miért is van szükség fényvédő krémre? Ha véletlenszerűen kérdezünk meg embereket, ők maguk sem tudják pontosan meghatározni, hogy miért vásárolnak naptejet. Olykor kaphatunk olyan választ, hogy védekezni kell a káros napsugárzás ellen. Ehhez még sok esetben azt is hozzáteszik, hogy minél nagyobb faktorszámú krémet választanak, hogy egészen biztosan védve legyenek a káros sugárzástól.

Azt igen kevesen tudják, hogy a legtöbb naptej és fényvédő krém elképesztően sok káros anyagot tartalmaz. Ám még ha sikerül is kiválasztani a legkevésbé káros terméket, akkor is ott van a tény, hogy napvédő krém használatával mesterségesen gátoljuk a napozás közben történő D-vitamin szintézist.

Mikor ajánlott a napvédő krém?

Az előzőekben leírtak helytállóak, ennek ellenére vannak olyan esetek, amikor valóban szükség van fényvédő krém használatára.
A következő esetekben ajánlott a napvédő krém használata:

::: Amikor valakinek kifejezetten érzékeny, nagyon fehér bőre van
::: Amikor először megyünk napra
::: Amikor strandolás vagy nyaralás során több órát szándékozunk a napon tölteni
::: Bármilyen más eset, amikor napégés veszélye fenyeget

Ezekben az esetekben a napvédő krém használatát javasoljuk. Amikor van rá lehetőség, akkor fokozatos napozással védekezzünk a napégés ellen. Az előzőekben leírt veszélyek miatt nagyon gondosan válasszunk napvédő krémet.

Milyen napvédő krémet használjunk?

Azok a napvédő krémek a legbiztonságosabbak, melyek fizikailag védenek. A kémiai fényvédők roppant károsak. Általában a napvédő krémeken feltüntetik, hogy fizikai vagy kémiai napvédő krém, ám ha mégsem, akkor az összetevőkből erre könnyedén következtethetünk.

A kémiai fényvédők leggyakoribb összetevői, melyektől jobb távol tartani magunkat:

::: Retinol és annak származékai (retinyl palmitát)
::: Oxybenzon és annak származékai
::: Octocrylin
::: Oxtinoxatre
::: OMC
::: Avobenzon
::: Homosalate
::: Oxtisalate

A kémiai fényvédőkrémek a fent felsorolt mérgező vegyszerek valamelyikét (esetleg többet is) tartalmazzák, melyek lebomlanak, majd a bőrön keresztül felszívódva a véráramba jutnak, ezután hormonális változásokat idéznek elő a szervezetben, valamint károsítják a DNS-t. A vegyszerek lebomlása után a káros UVA sugarak is könnyedén áthatolnak a bőr felszínén. Ebből tökéletesen látható, hogy a kémiai fényvédők elképesztően károsak.

Ne dőljünk be a flakonokon található félrevezető állításoknak. Védekezzünk fizikai napvédő krémmel. Az Ambrózia áruházban található napvédők a lehető legkevesebb vegyi anyagot tartalmazzék.

Nem tartalmazza a fent felsorolt káros vegyi anyagok egyikét sem. Egészen a lemosásig teljes védelmet nyújt. Használata biztonságos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük