A reggeli szempuffadás és sötét karikák mindannyiunk életét megkeserítették már. Szerencsére akár kis életmódbeli változtatásokkal is nagy különbséget érhetsz el, és nyilván a lelkiállapotod is erősen befolyásolja a helyzetet. A problémának természetes okai is lehetnek, de a szem alatti karikák és a piros szemek megjelenése eredhet az életstílusból, vagy akár a kettő keverékéből.

Legtöbbször az alváshiány, vagy épp ellenkezőleg, a túl sok alvás, esetleg a túlzott alkoholfogyasztás, allergia, asztma, szénanátha, élelmiszer-érzékenység, vízvisszatartás, vagy akár egyszerűen a megfázás is lehet oka a szem alatti karikák megjelenésének és a szem bevérzésének. A családi háttér, az öröklődés is szerepet játszhat. Vannak nők, akiknél a szem alatti pigmentek nagyon magas száma okozza a karikákat, itt egyértelműen örökletes hajlamról van szó.

Vörös szemek kezelése

Legtöbbünk bizonyára ébredt már nyuszi piros szemmel. Általában rendbe jön, mikor kialudjuk magunkat és egy kis friss levegőhöz jutunk, ám ha gyakran vörös a szemed (és nem a másnaposság miatt), érdemes lenne megfogadnod ezeket a tanácsokat. Először is végezz egy kis detektívmunkát. Kísérletezz különböző smink- és bőrápolási márkákkal, vagy próbálj elhagyni egyet-egyet. Próbálkozz hajápolási termékekkel is.
Ha gyakran használsz szemcseppet, gondolkozz el a váltáson. Néhányuk olyan összetevőket tartalmaz, amelyek időlegesen tüntetik el a véraláfutásokat, de csak ritkán szabad használni, mivel utána még nagyobbak és vörösebbek, mint előzőleg. Jobb lenne, ha megpróbálnál műkönnyet használni, amely csak benedvesíti a szemet, hogy könnyebb legyen helyrejönnie.
Az általános módokat se felejtsd vagy hanyagold el: mosd meg a kezed, mielőtt sminkelsz, használj eldobható szemhéjfesték-ecsetet, fültisztító-pálcikát vagy mosható szivacs-applikátorokat (és mosd őket rendszeresen).

Szem alatti táskák

A szemünk alatti táskákra nem jellemző, hogy huzamosabb időre eltűnnének, de van néhány remek módszer, amelyeket alkalmazhatsz ennek érdekében. Nagyanyáink esküdtek a hideg teafilterre és az uborkaszeletekre. Mostanra világos lett, hogy nem az összetevők, sokkal inkább a hőmérséklet miatt voltak ezek hatékonyak.
A hideg összehúzza a véredényeket, ez váltja ki a táskák eltűnését. Próbálj egy jégkockát a szemed alatt tartani vagy összetört, konyharuhába csavart jeget tenni a bőrödre, mint egy szemmaszkot, de vigyázz ezzel a módszerrel, ha rozaceás a bőröd. Kísérletezhetsz jéghideg, hűtőbe tett teáskanállal is (ez esetben rozsdamentes acélt használj, az ezüst hamarabb felmelegszik).

Próbáld ki a „paskolgatós” technikát: finoman, de gyorsan paskolgasd a középső ujjad ujjbegyével a szemkörnyéket. Haladj a szemed belső sarkától a külső felé, majd vissza úgy, hogy félkörívet írj le az ujjaddal. Már egyetlen perc is látható eredményhez vezethet. A testmozgás is csökkenti a puffadtságot, az alkohol elhagyása az étrendünkből szintúgy.

Az okot tovább kutatva, elképzelhető, hogy érzékeny vagy különböző szemre való termékekre: szemcseppekre, sminkre, kontaktlencse-ápoló folyadékra. Válts márkát, de egyszerre csak egy terméknél, hogy meg tudd állapítani, melyik volt az. Keresd a parfümmentes és hipoallergén termékeket (nem biztos, hogy megoldja a problémát, de eggyel kevesebb allergén tényező miatt kell aggódnod).

Az általában használt krémek is lehetnek a puffadás kiváltó okai. A szemkörnyéken használj kifejezetten szemre való krémet. Az is számít, hogy helyesen kened-e föl. Ha a hüvelyk- és mutatóujjad között kissé összedörzsölöd, hogy ne legyen olyan sűrű és nehéz, majd egy vékony réteget felkensz a szemed alatt lévő csonton lévő vonalra (jóval a szempillád alatt!), valamint a szemöldökcsont vonalára, akkor a krém ugyanúgy gazdagítja a bőröd az összetevőivel, de nem irritálja a szemet.

Sötét karikák

Vannak, akiknél a szem alatti sötét karikák születésük óta léteznek. Ezek azonban csak akkor válnak feltűnővé, mikor a bőr elkezd öregedni és veszít a rugalmasságából. Olyan tényezők, mint például a cigarettafüst, por és más szennyezőanyagok is kiválthatják a sötét karikákat (és a vörös szemeket is). Ekkor megjelennek a szemhéjakon az ereket tágító anyagok, ezeknek a funkciója, hogy az idegen anyagot hígítsák a vérben. Ahogy a vér megtölti ezeket az ereket, a bőrfelszín sötétebbé válik és felpuffad.
Néhány szemápoló termék hasonló reakciót válthat ki érzékeny bőrű nőknél. Az alváshiány is híres erről a hatásáról, bár mikor bepótolod az elmaradt órákat, általában a karikák is eltűnnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük