A meditáció a relaxáció egyik formája. Egészségi szempontból jelentős változást hozhat, valamint az arcodon is tükröződik, ha nyugodt és ellazult vagy. Kutatások is bizonyították, hogy a meditáció többféle egészségügyi panaszt is távol tart, az asztmától és a menstruációs görcsöktől kezdve a magas vérnyomáson keresztül az egyszerű fejfájásig. A meditáció alatt az anyagcsere, a légzés sebessége és a szívverés lassul, míg a keringés gyorsul és az izmokban lévő feszültség eltűnik. A stressz elmúlik, hogy figyelni tudjunk arra, amire tényleg kell.

A meditáció lényege, hogy legalább átmenetileg kiürítsd a fejed, megszabadítsd magad a rossz gondolatoktól. Erre a legjobb módszer, ha egyetlen gondolatra koncentrálsz. Az ideális helyzet, ha olyan időben tudod ezt megtenni, mikor biztosan nem zavarnak meg és nyugodt tudsz maradni. A gyakorlott meditálók már pár perc után tisztábbnak érzik a fejüket. Az újaknak viszont már a próbálkozás is frusztráló lehet. Mikor megpróbálod kiüríteni a fejed, azonnal megtelik olyan gondolatokkal, mint „még el kellett volna mosogatnom!” vagy „minden csupa kosz, inkább takarítanom kéne…”? Egy idő után elzsibbad a lábad a lótuszüléstől? Profik tanácsait olvashatod alább, hogyan hozd ki a legtöbbet a meditációból.

Válassz egy csendes helyet, ahol nem zavarnak meg. Ragaszkodj hozzá, hogy a családod, a partnered és a barátaid ne zavarjanak. Fél órával előtte ne egyél és ne igyál. Étkezés előtt se meditálj, az éhség elvonja a figyelmet.
Kapcsold le a villanyt vagy húzd el a függönyt. Ülj kényelmesen, függőleges helyzetben a kezeiddel az öledben. Ha fájós a térded vagy a hátad, izegni-mozogni fogsz – ha nem kényelmes az ülő pozíció, feküdj le. A legtöbb meditáció-oktató az ülő pozíciót részesíti előnyben, mivel a fekvő helyzetben fennáll a veszélye, hogy túlrelaxálsz (magyarul elalszol). A lényeg, hogy nyugodt, de éber legyél.

Képzeld el, ahogy az egész tested ellazul. Kezdd a fejed tetejétől, és haladj egyre lejjebb – űzd el a feszültséget az álladból, nyakadból, vállaidból, karjaidból, ujjaidból, gyomrodból, lábadból, a lábfejedből és végül a lábujjaidból. Akadályozd meg, hogy a jelentéktelen problémák és más gondolatok belépjenek az elmédbe azáltal, hogy egyetlen dologra koncentrálsz: a kék színre, a felhőtlen horizontra, egy hegyi kilátásra. Engedd, hogy a légzésed magától beálljon egy ritmusba. Ne próbáld megváltoztatni a mintát. Egy hatásos meditációs technika, ha magára a légzésre figyelsz. Érezd a levegőt, ahogy beáramlik az orrodba, majd lefelé halad, hogy megtöltse a tüdődet, majd lassan lélegezz ki. A hasadba lélegezz, ne a mellkasodba, érezd, ahogy a hasad megduzzad, mikor belélegzel. Számolj lassan, ahogy be- és kilélegzel, és minden kilégzés annyi időbe teljen, amennyibe a belégzés. Ha egy zavaró gondolat az eszedbe jut, egyszerűen vedd tudomásul és engedd el. Jó módszer, ha azt képzeled, hogy a gondolat egy felhő, ami elúszik a lelki szemeid előtt.

Ha befejezted, lassan nyisd ki a szemed, nyújtózkodj és várj egy-két percet, mielőtt felállsz, hogy ne kezdj el szédülni. Először ne csináld sokáig – kezdd 2-5 perccel, majd csináld tíz percig, és utána addig, ameddig akarsz, vagy amennyi időt rá tudsz szánni. Mikor kezdesz, rendszeres időközönként csináld. Mikor tapasztalt leszel, szinte bárhol fogsz tudni meditálni – a vonaton, az asztalodnál.
Nincs jó vagy rossz mód a meditációra. Ami neked működik, az számodra a jó mód. Egyes szakértők véleménye szerint egy mondat vagy mantra ismétlése egy meditatív boldogságba tudja ringatni az elmét. Van, aki azt mondja, hogy létre tudod hozni a saját mantrádat, ha véletlenszerűen kinyitod a telefonkönyvet és két név első szótagját összekapcsolod.

Ezek a tippek segíteni fognak, hogy nyugodtabbá, stresszmentesebbé tedd az életed.

Írta: Riva Silver

Riva portré

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük