Érezted már úgy, hogy rettenetesen fáradt vagy? Esetleg úgy érzed, hogy ez már régóta tart és állandósult? Nekünk, nőknek, nincs könnyű életünk. Ahhoz, hogy minden területen képesek legyünk megfelelni, elképesztő energiára van szükségünk. Meg kell felelnünk munkahelyünkön, emellett helyt kell állnunk otthon. Gondoskodni kell az ételről, a tiszta ruháról, a közvetlen környezetünk tisztaságáról. Nevelni kell gyermekeinket. Mindemellett derűsnek és szépnek kell maradnunk.

A krónikus fáradtságnak egyaránt vannak fizikai és lelki okai. A pontos okokat még ma sem ismeri az orvostudomány. Ennek ellenére azért van néhány tényező, amiben biztosak lehetünk, hogy hozzájárul a krónikus fáradtság kialakulásához. Az okok fizikai oldalát tárjuk fel ebben a cikkben, annak érdekében, hogy nyújtsunk némi fogódzót a valós okok megtalálásához és megszüntetéséhez. A nőknél a krónikus fáradtság többnyire pszichés túlterheltségből fakad. Pontosan a fent leírtak miatt, hiszen az állandó megfelelés kényszere akár folyamatos stresszt is okozhat. Emellett azért fontos átnézni a lehetséges fizikai okokat, mert ezek kiiktatásával elképzelhető, hogy a probléma csökkenthető.

Krónikus fáradtság tünetei

::: állandó fáradtság érzés (szellemi vagy fizikai)
::: gyengeség
::: ingerlékenység
::: depresszió
::: izomfájdalom
::: izomrángás
::: fejfájás
::: hányinger
::: álmosság
::: szédülés
::: sötét szem alatti karikák
::: bizonytalan járás
::: rosszul koordinált mozgás
::: állandó vagy időszakos erős gyengeség
::: feledékenység

Előfordulhatnak egyéb tünetek is, például csökkent vérnyomás, alvászavarok, légszomj, hányás. Ezek a tünetek egyénenként változhatnak.

Krónikus fáradtság fizikai nézőpontból

  • A krónikus fáradtság gyakori oka az immunrendszer legyengülése. Ez sok esetben abból adódik, hogy egy nő nem foglalkozik eleget saját egészségével. Érdemes jobban odafigyelni a vitaminpótlásra, a folyadékfogyasztásra, ülőmunka esetén a rendszeres testmozgásra. Elképzelhető, hogy már ezek bevezetésével is csökkennek a zavaró tünetek.
  • Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a krónikus fáradtság önmagában egy betegség tünete is lehet. Leggyakoribb ezek közül a szívelégtelenség. Amennyiben a családban előfordult korábban hasonló betegség, akkor érdemes egy orvosi kivizsgáláson részt venni.
  • A tüneteket okozhatja valamilyen mérgezés, vagy valamilyen rovar-csípés. Ennek kiderítésében sokat segít, ha próbáljuk meghatározni a krónikus fáradtság kezdeti időszakát. Egy laborvizsgálat sokat segíthet ennek a tényezőnek a kizárásában.
  • A drasztikus diéták szintén okozhatnak krónikus fáradtságot, mivel lerontják az immunrendszer hatékonyságát. Éppen ezért nem javasoltak ezek az erőszakos fogyókúrás módszerek.
  • A krónikus fáradtság lehet egészséges figyelmeztetés is a test részéről. Gyakran ez a szülés utáni állapot, ami akár évekig elhúzódhat. Ebben az esetben is a vitaminok, és egyéb immunrendszer erősítő tényezők jelentik a megoldást.
  • A hormonális változások nem csak szülés után veszik igénybe a nők szervezetét. Bármilyen hormonális változás nagy megterhelés a szervezet számára. Például a menopauza időszaka olykor több energiát követel, mint gondolnánk. Ilyenkor nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű energia bevitelre, valamint az immunrendszer javítására.

A krónikus fáradtság pszichológiai megközelítéséről itt találsz többet: Krónikus fáradtság lelki okai.

Szeretettel: Franky

Franky

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük