Tudtad, hogy akár két kilót is leadhatsz azonnal annak a segítségével, ahogy ülsz és sétálsz? A görnyedt hát és vállak nem egyszerűen kellemetlen jelenségek, hanem a vérkeringést is akadályozzák.
Kezdd azzal, hogy megnézed, hogy állsz. Állj egy tükör elé (ne szemben, hanem oldalt), a lábfejeid egy csípőszélességnyire legyenek egymástól, a lábaidat egyenesítsd ki, de ne zárd össze a térded. Húzd be a hasad és ellenőrizd a gerinced. Ha felső és alsó részénél enyhén görbül, akkor jó. Onnan tudod, hogy rendesen állsz, ha a füledtől kezdve a válladon, csípődön, térdeden és bokádon tudnál húzni egy egyenes vonalat. Oldalról nézve a combod közepénél kell, hogy a karjaid lógjanak. Ha görnyedtek a vállaid, ne kényszerítsd hátra, hanem engedd, hogy a lapockáid lesüllyedjenek, ezzel a tüdődet és a vállaidat is szabaddá téve.

Ha semmi kedved hozzá, már csak a megfelelő elképzeléssel is ösztönzöd az agyad arra, hogy kijavítsa a testtartásod. Az Alexander-technika is jót tesz olyan testeknek, amelyek sok feszültséget tárolnak, vagy nagyon nincsenek formában. Óvatosan húzd be a hasad. Gondolkodj magasabban! Képzeld azt, hogy egy zsinór emeli felfelé a koronádat az ég felé. Most pedig kezdj kecsesen körbejárni a szobában a testtartásodra koncentrálva. Gondolj arra, ahogy a nagymacskák mozognak. A lábfejed abba az irányba nézzen, amerre mész, a második lábujjaddal a vezetőként. A sarkadat tedd le először. Engedd, hogy a csípőd és a feneked szabadon mozogjon, miközben a karodat előre-hátra lendíted.

Teherbíró gyakorlatok a csontritkulás ellen

Ezek a fajta gyakorlatok védenek a csontsűrűség veszítése ellen és fontos az összes nő számára.

Ebbe beletartozik minden olyan mozgás, amivel az izmaidat építed, például futás, séta, úszás, súlyzózás, biciklizés, aerobik és tánc.

Zene

Legtöbbször az örömteli mozgás kulcsa a megfelelő zene. Ez lehet akár pop, rock, jazz, klasszikus zene, vagy egyszerűen csak ritmikus dobolás, a lényeg, hogy élvezd. Próbálj meg a kedvenc zenédre mozogni: táncolj a szobában, tegyél egy nagy sétát fülhallgatóval a füledben, vagy érd el, hogy az edzőteremben rendes ütemű zenét játsszanak, míg te a futópadon vagy lépcsőzőgépen izmosítod magad. A gyerekek is szeretnek zenére mozogni, szóval akár olyan fitnesz-foglalkozásokat is szervezhetsz, amiben az egész család részt vesz, míg a háttérben zene szól.

Írta: Riva Silver

Riva portré

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük