A jó üdülés receptje – napfény és homokos tengerpart – a tökéletes recept a haj tönkretételére is.
A bőrhöz hasonlóan a haj is megég, ha sokáig erős napsugárzásnak van kitéve. A bőrrel ellentétben azonban mikor a haj mutatja, hogy baj van, akkor már késő. Hogy elkerüld a napégette tincseket, érdemes a hajápolásra is olyan figyelmet fordítani, mint a bőrápolásra. Legyél előnyben. Jó, ha hetente egyszer foglalkozol a hajaddal, és intenzív kondicionáló kezelést készítesz. Ez akkor különösen fontos, ha közeledik az utazás.

Ahhoz, hogy a hajad puha maradjon és könnyű legyen kezelni, hidratáltnak kell maradnia. A nyári melegben ez különösen nehéz. Mindegyik hajtípus ki van téve a veszélynek, de van, amelyik jobban. Ha a hajad kezelt (festett vagy hőkezelt), gyorsabban fog veszíteni a víztartalmából, mint a kezeletlen. Ehhez hasonlóan a fekete haj porózus, tehát maximum védelemre van szüksége. A hosszú haj is törékeny, főleg a váll alá érő, mivel a végek már öregebbek. Mikor hajat mosol, kezeld a hajvégeidet, ha hosszú hajad van.

A kalap mindig jobb választás, mint a napellenző. A napellenző nem fedi el a hajad elválasztását és a hajtöveket. Tűrd a kalap alá a sebezhető hajvégeket. A klóros víz szinte gyilkos a szőkített haj számára. A klór a fehérítő egyik formája. Claudia Schiffer azt mondta, hogy egyszer, miután klóros vízben úszott, zöld lett a haja. Ennek mondjuk elég kicsi az esélye, de jobb ötlet fürdés után minél hamarabb hajat mosni. Kerüld el a klór és erős napsütés kombinációt – ne nagyon ússz a déli órákban.

Felejtsd el a régi tippet! Ne próbáld citromlével vagy kamillával szőkíteni a hajad a napban, mert lehet, hogy sikerül, de biztos, hogy nagyon kiszárad. Még a fejbőröd is érzékeny lesz, és valószínűleg sebes is.

Növényi hajápolás-titkok

Egy mentateás öblítés a kondicionálás után segít fényt adni a zsíros hajnak anélkül, hogy zsíros lenne. Ha korpás a hajad, sokat segíthet az, ha egy csészényi friss almalevet (tehát nem a bolti 12%-osat) a hajtövektől a végekig belemasszírozol. Ezután hígíts fel két teáskanál almaecetet egy pohár vízben, és ugyanúgy masszírozd a hajadba. Két-három ilyen kezelés után már látható eredmények lesznek. A természetes joghurtban lévő enzimektől és proteinektől puhább lesz a haj, ezzel olcsó hajpakolássá válik.

A tojás híres arról, hogy visszaadja a haj fényét. Próbálj ki egy egyszerű tojássampont: vegyél két tojást (először alaposan, mosogatószeres vízben mosd meg őket!), óvatosan törd őket egy tálba. A tojáshéjakat töltsd meg olívaolajjal, öntsd a tálba és keverd össze a tojással. Masszírozd bele a hajadba és a fejbőrödbe, utána pedig alaposan mosd le.
Ha hiszed, ha nem, egy ősi himalájai gyógyír a stressz okozta száraz fejbőrre a következő: egy finomra vágott chilipaprikát keverj el három teáskanálnyi olívaolajjal, lassan hevítsd, majd masszírozd a fejbőrbe. Végül alaposan mosd le.
Érdemes a megelőzést választani, mint a tönkrement, megégett hajat hónapokig kezelni. Figyelj erre nyaralás előtt és alatt!

Írta: Riva Silver

Riva portré

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük