Bármilyen ennek ellentmondó hírek is keringjenek a köztudatban, nyáron is ugyanolyan fontos a testápolás, mint más évszakban. Ennek azonban megvan az a hátránya, hogy nem túl kényelmes. Éppen ezért nyáron sokkal könnyebb és gyorsabban felszívódó testápolóra van szükség, mint télen.
Ismered azt az érzést, amikor testápolót kensz a bőrödre, majd kimész az utcára és úgy érzed, izzadsz a testápoló alatt és az szinte leolvad a bőrödről? Erre nem az a megoldás, hogy nem használsz testápolót.

Nyáron a legideálisabb hanyagolni a krémes testápolókat és átállni a kánikulai időszakra a testápoló olajra. Készítettem egy nagyon egyszerű, tápláló, kellemes illatú organikus testápoló olajat. Két összetevő szükséges hozzá: kakaóvaj és kókuszvaj. Ezekről írok pár sort, hogy tudd mit ad a bőrödnek, azután leírom, hogyan tudod elkészíteni otthon.

Kakaóvaj

A kakaóvajnak magas az E-vitamin tartalma, ami biztosítja a hidratálást és a regenerálódást. Emellett UV védelmet biztosít, tehát napozáshoz is kiváló. Regeneráló hatása miatt ekcéma kezelésére is alkalmas.
Az E-vitaminon kívül számos más vitamint is tartalmaz. Emellett gazdag káliumban, foszforban, mangánban, fehérjékben és telítetlen zsírsavakban. Koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat. A kakaóvaj segít a többi hatóanyagnak mélyebbre jutni a bőr rétegeiben, ezért sok kozmetikai készítmény alapanyagaként is jelen van.

Kókuszvaj

Kókuszolaj vagy kókuszzsír néven is ismert. Étkezéshez és bőrápoláshoz is kitűnő alapanyag. Kiváló regeneráló és antioxidáns hatása révén ránctalanítja, feszesíti a bőrt, valamint gazdag alapanyagokkal táplálja. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van, ezért ekcéma kezelésére is nagyszerű alapanyag. Akár fejbőr kezelésére is alkalmas. A nagy mennyiségű antioxidáns védelmet biztosít a környezeti káros hatások ellen.
A kókuszvaj 24 Celsius-fokon folyékonnyá válik, ami kifejezett előnyt jelent a testápoló készítése során.

Hogyan vásárolj?

Kakaóvajból és kókuszvajból is sokféle készítmény van a piacon, melyeknek a minősége olykor nagyon különböző. Ezért érdemes odafigyelni, hogy milyen alapanyagot vásárolsz a testápolódhoz. A kakaóvaj beszerzésekor arra figyelj, hogy adalékanyagoktól mentes, természetes készítményt vásárolj. A kókuszvaj (kókuszolaj, kókuszzsír) beszerzésekor mindenképpen hidegen sajtolt, nem hidrogénezett készítményt vegyél.

Hogyan készül a Bounty testápoló olaj?

A két összetevőt 1:1 arányban kevertem ebben az olajban. Tehát 100 gramm kakaóvajat és 100ml kókuszvajat vásároltam. A kakaóvaj kemény vagy morzsalékos, ezért mielőtt felbontanád, állítsd forró vízbe a tégelyt. Ne forralj vizet, elég a csapból engedett forró víz. Ha még így sem tudnád kiszedni a tégelyből, akkor segíts rá egy pici fakanállal vagy egy kerámiakéssel. Semmiképpen ne nyúlj bele fém eszközzel.
Tedd egy hőálló üveg vagy kerámia edénybe. Ne használj fém edényt.

A kókuszvajjal könnyebb dolgod lesz. Tégellyel vagy üveggel együtt forró vízbe állítva egy perc alatt folyóssá válik a külső rétege, így könnyen hozzá tudod önteni a kakaóvajhoz. Tegyél fel a tűzre egy edényben vizet, majd forrald fel. Olyan edény legyen, amire rá tudod tenni úgy az üveg edényt (amiben a kókuszvaj és kakaóvaj már benne van), hogy az alja ne lógjon bele a forró vízbe. Gőz felett fogod „felfőzni”. Fa vagy kerámia kanállal kezdd el kevergetni. Ha a kakaóvaj túl lassan olvad, akkor két percenként vedd le a gőzről. Nem jó, ha az alapanyagok 38-40 Celsius-fok fölé hevülnek.

Amikor mindkét alapanyag teljesen folyékonnyá vált, akkor könnyű elkeverni egymással. Amikor ezt az állapotot elérted, vedd le a gőzről és hagyd hűlni. Fedd le valamivel, hogy ne szennyeződjön, de hagyj egy kis rést, hogy „lélegezni tudjon” a testápolód.
Utolsó lépésként keress egy olyan flakont, aminek pici nyílása van. Ez lehet egy samponos flakon, de akár mosogatószeres flakon is. A lényeg, hogy teljesen tiszta legyen. Tégelybe nem javasolt tölteni, mert így nem lesz túl könnyű használni. A flakonból a tenyeredre tudod önteni tisztálkodás után a szükséges mennyiséget.

Hogyan használd?

Ha elkészítetted saját Bounty testápolódat, a használata nem lesz túl bonyolult. Egy dologra érdemes figyelni. Kevés kell belőle. Ha napozáshoz használod, akkor kicsit több. Tisztálkodás után csepegtess a tenyeredbe egy keveset, kend a bőrödre, majd masszírozd bele. Egy-két perc alatt fel fog szívódni.
Arra számíts, hogy úgy fogsz illatozni, mint egy csokoládébolt 🙂 Ez az erős illat viszonylag gyorsan elillan, kb. fél óra alatt enyhül, de érdemes figyelembe venned parfüm és egyéb illatanyagok használata miatt. A 200ml testápoló olaj, amit készítettél, egész nyárra elegendő lesz, még akkor is, ha gyakran napozol, vagy naponta többször használod.

Sok sikert az elkészítéséhez!
Írd meg hozzászólásban, hogy sikerült! 🙂

Szeretettel: Franky

Franky

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük