A téli időszakban elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor elkerülhetetlen a bőr kiszáradása. Ha a megszokott hidratálód hirtelen nem elég hatékony vagy éppen természetes, költséghatékony bőrápolási megoldásokat keresel, lehet, hogy elgondolkodtál már a tiszta formájú termékek, mint például az olívaolaj vagy a Vaseline, beépítésén a napi rutinodba.

Mit tudhatunk az egy összetevős hidratálókról, azok előnyeiről és hátrányairól, amikor tiszta formájukban használjuk őket?

OLÍVAOLAJ

Az olívaolaj könnyű hidratáló, amelyet bárki használhat az arcán. Kevesebb néha több – néhány csepp is elegendő. Az hidratáló tulajdonságain túl az olaj – (arcra a legjobb, ha organikus extra szűz olíva olajat használsz) – antioxidánsban is gazdag, amely védi a bőrt környezeti károsodástól.

HIALURONSAV

Teljesen tiszta hialuronsavat nehéz találni, de azért felvettük a listára, mert egy stabil választás azoknak, akik minimális összetevős termékeket szeretnének használni. Nagyszerű hidratáló, mivel sok nedvességet vonz és a legtöbb ember bőre jól tolerálja.

VASELINE (vagy PETROLATUM)

A Petrolatum, vagy más néven Vaseline, ockluzív, tehát nehéz hidratáló, ideális a nagyon száraz bőr nedvességének zárásához. Nagyon ragadós, így ha problémát jelent a textúra számodra, hasonló, nem ragadós alternatíva lehet a glicerin. Az összetevő lehet, hogy túl erős a zsíros vagy kombinált bőrtípusok számára. 

KÓKUSZOLAJ

Néhány évvel ezelőtt a kókuszolaj csodaszernek számított, mindenre és mindenhol használható összetevőként. Még mindig hasznos helye van a fürdőszoba polcon testápolóként vagy hajmaszként, viszont nem biztos, hogy a legjobb arcápoló hidratáló mindenki számára. A kókuszolajat hidratáló helyett érdemes inkább olajos lemosónak használni, hiszen elég hatékonyan feloldja és eltávolítja a sminket. 

SHEA és KAKAÓ VAJAK

Ezeknek a formuláknak nulla comedogén indexük van, ami azt jelenti, hogy elméletileg nem kellene eltömíteniük a pórusokat. A shea és kakaó vajakat inkább száraz bőr kezelésére ajánlatos használni a testen, nem az arcon.

Ha mégis szeretnéd kipróbálni bármelyiküket arckrémként, kezdd egy nagyon kis mennyiséggel és inkább az esti rutinod utolsó lépéseként használd.

Összegzés

A felsorolt termékek csodákat tehetnek néhányak számára száraz bőr problémáinak megoldásában, de mások számára pattanásokat is okozhatnak. Ha azt tervezed, hogy bármelyiküket beépíted a rutinodba, mindenképpen végezz folt tesztet és kezdd kis mennyiséggel, hogy meglásd, hogyan reagál a bőröd, mielőtt az összetevőt az arcodra kennéd.

Fontos figyelembe venni az összetevő hidratáló hatásának típusát is. Például a petroleum jelly egy ockluzív anyag, ami a bőr felszínén marad, és a nedvesség megőrzését szolgálja, de nem feltétlenül hidratál a felszín alatt, ezért javasoljuk, hogy először egy humektáns(mint a hialuronsavat) vagy egy emollient összetevőt vigyél fel, majd erre a rétegre az ockluzívot.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük