A bőrgyógyászod a legjobb barátod, ha a bőröd egészségéről és szépségéről van szó. Ő az, aki segít megelőzni és kezelni a bőrproblémákat, tanácsot ad a megfelelő bőrápolási rutinra, és figyelmeztet a bőrrák kockázatára. De vajon te is mindent megteszel a bőrgyógyászod kedvéért? Vagy van néhány rossz szokásod, amit a bőrgyógyászod nem néz jó szemmel? Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen dolgokat hagyd abba azonnal, ha szeretnéd, hogy a bőrgyógyászod boldog legyen, és a bőröd is hálás legyen.

Ne nyomkodd a pattanásaidat!

Ez az egyik leggyakoribb bőrápolási bűn, amit a bőrgyógyászok látnak a pácienseknél. A pattanások nyomkodása nem csak fájdalmas, de káros is a bőrödre. Nyomkodás helyett használj egy pattanás elleni krémet vagy tapaszt, ami segít nyugtatni és gyógyítani a pattanást.

Ne használj túl sok terméket!

Ha túl sok terméket használsz a bőrödre, az irritációt, allergiát, vagy akné kialakulását okozhat. A bőröd nem tudja feldolgozni a túl sok terméket, és ez zavarja a bőr barrier funkcióját, ami a bőr védelmét biztosítja. A legjobb, ha egyszerű és hatékony termékeket használsz, amelyek megfelelnek a bőrtípusodnak és igényeidnek. Ne változtass gyakran a termékeiden, mert ez megzavarhatja a bőröd egyensúlyát. Ha új terméket szeretnél kipróbálni, akkor először teszteld egy kis területen, hogy nincs-e allergiás reakciód rá.

Ne hagyd figyelmen kívül a fényvédelmet!

Használj fényvédő krémet minden nap, még télen és borult időben is. A fényvédő krém ugyanis megvédi a bőrödet a káros UV-sugárzástól, ami a bőr korai öregedését, a pigmentfoltokat, vagy a bőrrákot is okozhatja. A fényvédő krém a legjobb anti-aging termék, amit használhatsz. Válassz olyan fényvédő krémet, ami legalább SPF 30-as, és széles spektrumú védelmet nyújt az UVA és UVB sugarak ellen. Használd az egész testeden, és ne felejtsd el újra felkenni két-három óránként, vagy izzadás, úszás, vagy törölközés után.

Ne aludj sminkben!

Nem jó, ha sminkben alszol. A smink ugyanis eltömítheti a pórusaidat, ami pattanásokat, mitesszereket, vagy gyulladást okozhat. A sminkben lévő színezékek, illatanyagok, vagy tartósítószerek is irritálhatják a bőrödet, és allergiás reakciót válthatnak ki. A sminkben alvás megakadályozza, hogy a bőröd megújuljon és regenerálódjon éjszaka. Mindig tisztítsd meg az arcodat egy gyengéd arctisztítóval, mielőtt lefekszel, és használj egy hidratáló krémet vagy szérumot, ami segít helyreállítani a bőröd nedvességtartalmát és barrier funkcióját.

Ne hagyd abba a gyógyszereid szedését!

Tartsd be a bőrgyógyászod által felírt gyógyszeres kezelést, mert ez segít a bőrproblémáid megoldásában. Ha abba hagyod a gyógyszereid szedését, az ronthatja a bőröd állapotát, és ellenállóbbá teheti a baktériumokat vagy a gombákat. Ne hagyd abba a gyógyszerek szedését, csak azért, mert úgy érzed, hogy javult a bőröd, vagy mert mellékhatásokat tapasztalsz. Ha abbahagyod a gyógyszereid szedését, akkor a bőrproblémáid visszatérhetnek, vagy súlyosbodhatnak. Ha mellékhatásokat észlelsz, akkor beszélj az orvosoddal, aki módosíthatja a kezelésedet, vagy másik gyógyszert írhat fel.



Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük