Ha vegán vagy, vagy csak szeretnéd minimalizálni az állati eredetű termékek használatát, akkor biztosan odafigyelsz arra, hogy a bőrápoló termékeid is vegánok legyenek. De tudtad, hogy vannak olyan összetevők, amik növényi vagy állati forrásból is származhatnak, és nem mindig egyértelmű, hogy melyiket tartalmazza a terméked? Íme 5 gyakori bőrápoló összetevő, ami megtévesztő lehet, és néhány tipp, hogyan válaszd ki a vegán termékeket.

1. Hialuronsav: A hialuronsav egy természetes anyag, ami a bőrben, a szemben és az ízületekben is megtalálható, és segít megkötni a nedvességet, így hidratálja és feszesebbé teszi a bőrt. A hialuronsavat két módon lehet előállítani: növényi fermentációval vagy állati szövetekből, például kakas taréjból vagy halpikkelyekből. Ha vegán hialuronsavat szeretnél, akkor keress olyan termékeket, amik növényi eredetű hialuronsavat tartalmaznak, vagy amik vegán tanúsítvánnyal rendelkeznek. Egy jó választás lehet például a Benton Aloe Hyaluron arckrém, ami aloe vera és növényi eredetű hialuronsav kombinációjával hidratálja és nyugtatja a bőrt.

2. Kollagén: A kollagén a bőr legfontosabb fehérjéje, ami a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelős. A kollagén termelése az életkor előrehaladtával csökken, ezért sokan keresnek olyan termékeket, amik kollagént tartalmaznak, vagy serkentik a kollagén szintézist. A kollagén leggyakrabban állati eredetű, például marha, sertés vagy hal bőréből, csontjából vagy porcából származik. A növényi eredetű kollagén nem létezik, de vannak olyan növényi összetevők, amik segítenek a kollagén termelésében, például a C-vitamin, az aminosavak vagy a növényi őssejtek. Ha vegán kollagén hatású terméket keresel, akkor próbáld ki a Beauty of Joseon Ginseng Essence Water termékét, ami ginzeng kivonatot és növényi fermentált összetevőket tartalmaz, és segít javítani a bőr rugalmasságát és hidratáltságát.

3. Glicerin: A glicerin egy nedvesítőszer, ami segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, és megakadályozza a kiszáradást. A glicerin lehet növényi vagy állati eredetű, például növényi olajokból, zsírokból vagy cukorból, vagy állati zsírokból vagy tejből. A glicerin eredetét nem mindig tüntetik fel a termékek címkéjén, ezért ha biztosra akarsz menni, akkor keress olyan termékeket, amik növényi glicerint vagy vegán tanúsítványt említenek. Egy jó példa erre a Pyunkang Yul Moisture arckrém, ami növényi glicerint és más természetes összetevőket tartalmaz, és mélyen hidratálja a bőrt.

4. Keratin: A keratin egy másik fontos fehérje, ami a bőrben, a hajban és a körmökben található, és erősséget és rugalmasságot biztosít. A keratin gyakran szerepel a hajápoló termékekben, mert segít javítani a haj szerkezetét, fényét és simaságát. A keratin általában állati eredetű, például gyapjúból, tollból, szarvból vagy körömből származik. A növényi eredetű keratin nem létezik, de vannak olyan növényi összetevők, amik hasonló hatást fejtenek ki, például a búza, a rizs, a kukorica vagy a szója proteinek.

5. Lanolin: A lanolin egy zsíros anyag, ami a gyapjúban található, és védi a birkák bőrét a kiszáradástól és a környezeti hatásoktól. A lanolin gyakori összetevője a hidratáló termékeknek, mert segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, és megakadályozza a vízvesztést. A lanolin állati eredetű, és nincs növényi alternatívája, de vannak olyan növényi olajok és vajak, amik hasonlóan hidratálják a bőrt, például a jojobaolaj, a kókuszolaj, a sheavaj vagy a kakaóvaj. Ha vegán lanolin helyettesítő terméket keresel, akkor próbáld ki a Benton Honest ajakápolót, ami kókuszolajat, sheavajat és kakaóvajat tartalmaz, és hidratálja, táplálja és puhítja az ajkakat.

Remélem, ezekkel a tippekkel könnyebben kiválaszthatod a vegán bőrápoló termékeket, és elkerülheted az állati eredetű összetevőket.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük