A fermentált ételek köztudottan egészségesek. A koreai ételek – mint a kimchi – az utóbbi években világszerte népszerűek és ismertek lettek. Ezeket az ételeket wellness ételeknek is hívják, mert az emberek manapság többet törődnek az egészségükkel. A kutatók bebizonyították, hogy a kis molekulák, amelyek a fermentáció során keletkeznek, hasznosak a testünk működésére nézve. Több kutatás is folyt, amely a kimchi hasznosságát bizonyította be.

A tejsavbaktérium és a tejbacilus, amelyek a kimchben megtalálhatók, benne maradnak a belekben és védik a bélrendszert. Köztudott, hogy jól fermentált kimchit enni sokkal hasznosabb, mint joghurtot enni, ha a tejsavbaktériumok mennyiségét vesszük figyelembe. Egy kísérletben egereket etettek kimchivel és a koleszterin- és triglicerid-szintjük a szívhez vezető erekben és a májukban 38%-kal csökkent. Továbbá a kimchiben található retek, fokhagyma és gyömbér komoly rákmegelőző ételek. Egy olyan kutatás is volt, amely bebizonyította, hogy a természetes módon fermentált kimchivel meg lehet előzni az ételmérgezést is (szalmonella, staphylococcus, vibrio és patogén kólibacilus).

A koreai cheonggukjang leves szintén fermentációval készül és hozzájárul az egészséges élethez, akkor is, ha a fiatalabb generáció nem kedveli. A cheonggukjang leves olyan bacilusokkal készül, amelyek hozzátapadnak a tofuhoz. A fermentációs folyamat 2-3 napig tart. Ez a leggyorsabban elkészülő étel a szójabab alapú fermentált ételek között. Amikor a szójabab fermentálódik, akkor minden 10 dkg babon több mint 100 milliárd emésztőenzim termelődik, amelyek segítik az emésztést és a felszívódást. Ehhez még hozzájön, hogy a cheonggukjang levesben ragacsos szálak is képződnek, amelyek nagyszámú molekuláris nukleinsavat (immunerősítő), antioxidánsokat és proteázokat (trombózis elleni anyag) tartalmaznak. Ezeknek az anyagoknak rákmegelőző hatásuk is van.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük