Múlt héten volt Koreában a Holdújév ünnepe, ami náluk a legnagyobb ünnep egész évben. Ilyenkor az ország egész lakossága ünnepel, utazik, rokonokat látogat és vendégeskedik, hozzávetőlegesen úgy, mint mi karácsonykor. Az újévet ünneplik, ami minden évben más dátumra esik.
Az idei év január 31-én kezdődött. Általában ugyanazon a napon van, amikor a kínai újév, a téli napforduló utáni második újhold napja.í

A Holdújévnek megvannak az érdekes és szép hagyományai.

Az egyik ilyen hagyomány, hogy színes, tradicionális „hanbok” elnevezésű ruhába öltöznek. A fenti képeken egy-egy ilyen hagyományos hanbokba öltözött hölgy látható.

Egy másik hagyomány a hold ház építése, amit ágakból és tűzifából építenek. Ez a rossz kivédését, a gonosz szellemek távol tartását szimbolizálja. Sokan még ma is úgy gondolják, hogy ha hold házat építenek, akkor kívánságaik valóra válnak az újévben.
Holdújévkor a gyermekek szertartásosan boldog új évet kívánnak nagyszüleiknek és az idős rokonoknak ezekkel a szavakkal: „Kérlek, hogy kapj sok szerencsét az új évben!” Ez a szertartás a Sebae.
A szülők, nagyszülők ezt a gesztust ropogós papírpénzzel jutalmazzák, valamint selyem szerencsetáskákat ajándékoznak a gyermekeknek. Az alábbi kép alapján látható, hogyan zajlik ez az esemény.

Az újévi hagyományos étel a tteokguk. Ez egy leves, amiben szeletelt rizs sütemény van. Hagyományosan ezt eszik a koreaiak újévkor. Az új év Koreában olyan, mint egy születésnap és a tteokguk fontos része a születésnapi ünnepségnek.

Amikor befejezik a tteokguk evését, akkor egy évvel idősebbek lesznek. Ilyenkor számot vetnek életükkel és az elmúlt évvel. A fenti képen látható milyen feltálalva a tteokguk. Ebből az ételből mértéktelen mennyiséget készítenek Koreában újévkor. Nem csak tteokgukból, de más ételekből is rengeteget készítenek az ünnepre. Rengeteget költenek a vendégeskedésre.

Folyamatosan látogatják egymást, meghajolnak a vének előtt, és egyfolytában étellel ünnepelnek. (Csakúgy, mint mi karácsonykor 🙂 )
Az alábbi képen egy vendégvárásra terített asztal látható.

A Holdünnep szerves részét képezik a hagyományos népi játékok. Az alábbi fotón ebből láthatunk egy kis ízelítőt.

Érdekes olykor tőlünk távol lévő kultúra hagyományaiba betekinteni, főként ha olyan színes és érdekes, mint a koreai Holdünnep.

Boldog új évet és sok szerencsét kívánok Neked is az új évre!

Ez is érdekes lehet...

2 hozzászólás

  1. Ez nagyon érdekes! Szívesen kipróbálnám a tteokguk sütit!

    1. Kedves Riva,
      Ha szeretnéd elkészíteni itt van a receptje: http://www.maangchi.com/recipe/ddukguk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük