Kezdőlap Aktualitások Mit jelképez a fehér bőr?

Mit jelképez a fehér bőr?

4 min read
0
0
1,947

A fehér bőr utáni vágy nem újdonság, bár napjainkban ismét reneszánszát éli. Már az ókorban is volt rá példa, hogy a nők különböző praktikákat vetettek be, hogy bőrük fehérebbnek tűnjön.

Van egy mondás Japánban, miszerint a sápadt bőr kilencféle bőrhibát képes elfedni. Ez a meggyőződés lassanként a koreai társadalomban is elterjedt, napjainkban pedig Koreában már sokkal nagyobb gondot fordítanak a nők arcbőrük sápadtságának elérésére, mint bárhol máshol a világon. Ez azonban nem csak Koreára igaz, és nem is csak napjainkban feltűnt érdekesség.

A történelem során többször felbukkant a fehér bőr kérdése. Kleopátra, az ókori egyiptomi királynő gyöngyházporral mosta arcát annak érdekében, hogy fenntartsa sápadtságát. Testét tejben és sörhabban fürdette, valamint ritka növényekből készíttetett pakolást.

A fehér bőr mindig is a vagyon és a státus jelképe volt, ezért erősen befolyásolta a szépség alapvető meghatározását. A sötét, napégette arcbőr nagyon sokáig azt mutatta, hogy viselője kemény fizikai munkát végez, ezért nyilvánvalóan alacsony társadalmi státussal bír, ezért ez megvetendő volt, nem számított szépnek. A kutatások szerint nagyon sok nő halt meg higanymérgezésben Európában a XV. és XVI. században, mert akkoriban magas volt a púderek higanytartalma.

Rengeteg bőrápoló termék célja, illetve kiegészítő funkciója a bőr fehérítése, és ez ma már nem csak Koreában jelen lévő elvárás a kozmetikumokkal kapcsolatban. A fehér bőr utáni vágyakozás lassan elterjedt idegen kultúrákban is. Először csak a délkelet-ázsiai országokban, főként a Fülöp-szigeteken és Vietnamban, ahol népszerűek a koreai tévésorozatok. Amióta azonban a koreai szappanoperák egyre jobban elterjednek az egész világon, ugyanebben a tempóban terjed a nők igénye a fehér bőrre.

Még több hasonló bejegyzés betöltése
Még több bejegyzés ebben a témában Aktualitások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Nézd meg ezt is!

4 jel, hogy ideje lecserélni a téli bőrápolókat!

Mivel évszak változás jön, ideje megint egy kicsit tudatosan odafigyelnünk a bőrünkre, ami…