Az öregedés lelassítása évezredek óta népszerű téma a hölgyek körében, számtalan „tuti tipp” látott napvilágot, mellyel az öregedés megakadályozható. Régebben a varázsitaloknak is nagy keletje volt, melyek szintén az örök fiatalságot ígérték a naiv vásárlók számára.

A felvilágosult emberek körében senki nem hitte, hogy egyszer valóban fény derül az örök fiatalság titkára. Szinte hihetetlen, de ma már birtokában vagyunk azoknak az adatoknak, melyekkel valóban megállítható, lelassítható az öregedés. A telomerek kifejezést egyre többen ismerik, bár még csak három éve annak, hogy egy kutató orvosprofesszor csoport rájött ezeknek a létezésére, az öregedés folyamatával való összefüggésekre. Munkásságukért Nobel-díjat kaptak.

A kutatócsoport a DNS szerkezetét vizsgálta. Az alapvető kérdés az volt, hogy mi változik a DNS szerkezetében az évek múlásával, ami kiváltja az öregedés folyamatát. Nem is sejtették, hogy felfedezésük a rák kialakulását is megmagyarázza, így ebben a témában is nagy előrelépést biztosítanak a rákkutatók számára. A kutatók behatóan vizsgálták a DNS-t. Rájöttek, hogy a DNS szál két végét egy védőréteg borítja be, ezt elnevezték telomernek. Ez a védőréteg akadályozza meg, hogy a kromoszómák összetapadjanak, ám funkciója nem merül ki ebben.

Az öregedés szempontjából sokkal jelentősebb a telomerek másik funkciója, a DNS védelme. Ha nem lenne a DNS végein telomer, akkor néhány évnél tovább nem maradna ép a DNS, hozzávetőlegesen 10 évesen kezdődne az öregedés. Azonban ez a védőréteg nem kopásálló. Ahogy az évek során minél többször osztódnak a sejtek, egyre jobban ki van téve a kopásnak, ebből adódóan a DNS a károsodik, és ez valójában az öregedés.

A fenti folyamat valóban az öregedés, hiszen sejtszintű öregedés következik be akkor, amikor a telomerek már annyira elkoptak, hogy képtelenek teljes mértékben megvédeni a DNS-t. A fenti felfedezés elképesztő, ám még mindig nem ad választ az öregedés lelassítására. Attól, hogy tudjuk a telomerek szerepét, még nem változik semmi. Az lenne az igazi áttörés az öregedés problémájában, ha a megoldást is tudnánk, hogyan lehet a telomerek kopását megakadályozni. A kutatócsoport erre is rájött, közzé is tették ezt a hatalmas felfedezést.

A kutatócsoport talált a szervezetben egy eddig azonosítatlan enzimet, melynek éppen az a funkciója, hogy védje és regenerálja a DNS végén lévő telomereket. Az enzimet, funkciójából adódóan, telomeráznak nevezték el. Ennek alapján logikus, hogy az öregedés nem más, mint a telomeráz enzim elégtelen mennyiségű termelődése. Genetikai szempontból nyilvánvalóan úgy fejlődött az emberi szervezet, hogy minél tovább „működőképes” maradjon. Tehát alapvetően a telomeráz termelődésnek megfelelő mértékűnek kell lennie, a korai öregedés nem természetes dolog. Annak oka, hogy miért nem elegendő mégsem, ugyanarra vezethető vissza, mint az összes civilizációs betegség. A nem megfelelő táplálkozás, a kevés folyadékbevitel, a rengeteg adalékanyag, valamint a legfontosabb, a testmozgás hiánya.

A kutatócsoport orvosai találtak módot a telomeráz termelődés sebességének mérésére, és különböző élethelyzetekben mérték. Így jöttek rá, hogy testmozgás folyamán a telomeráz termelődése emelkedik. Ennyire egyszerű a titok, amivel az öregedés meggátolható. Rendszeres testmozgással elérhetjük, hogy DNS-eink egészségesek maradjanak, így az öregedés meggátolható, a betegségek megelőzhetők. Felnőtt ember esetén heti minimum két és fél óra intenzív testmozgás biztosítja a megfelelő mennyiségű telomeráz termelődést, tehát heti két és fél óra intenzív edzés kell csupán ahhoz, hogy az öregedés megállítható legyen. Akár vissza is fordítható valamilyen mértékben az öregedés folyamata. Természetesen ez a heti két és fél óra emelhető (150 perc), hiszen ez csak a minimálisan meghatározott mennyiség.

Ebből látható, hogy az örök fiatalsághoz nem kell mágia, sem csodaszerek, csupán rendszeresen kell tornázni, futni vagy kerékpározni, kinek mi a kedvenc sportja. Ezzel nemcsak az öregedés tolható ki évekkel, de az élet is meghosszabbítható.

Ez is érdekes lehet...

4 hozzászólás

 1. Üdvözlöm!

  Én érdeklődni szeretnék,hogy vajon jót teszek e vagy épp veszélyes dolog,belepiszkálni a telomerek „dolgába”.Nemrég hallottam egy táplálékkiegészítőről ,ami pont a telomerek védelémre szolgál.De vajon nem okoz e burjánzást stb…Nem értek hozzá,ezért is fordultam Önökhöz.
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Üdvözlettel:

  1. Kedves Márti,
   Nem vagyok szakértő, de úgy gondolom, hogy a telomerek működésébe csak természetes módon szabad beleavatkozni. Teljesen biztos tanácsot nem adhatok, mint ahogy szerintem senki sem. Azt tudom elmondani, hogy én mit tennék. Én nem szednék erre táplálékkiegészítőt, hiszen senki nincs tisztában a mellékhatásokkal. A testmozgás jót tesz a telomereknek, és biztos hogy semmi mellékhatása nincs.

 2. Tiszteletem-Nagyon örülök a kedves feltalálóknak,hisz ki ne szeretne örök életet-.Úgy gondolom mindenki.
  Felfedeztem egy olyan zöldséget amelynek az a neve vörös káposzta melyben benne van a telomeráz enzim- Szeretném a kedves tudósokat mennyit lehetne meg enni van turmixba meginni belőle?

  1. Kedves Violett,
   Ezen a blogon keresztül nem tudsz kérdezni azoktól a tudósoktól, akik a teloméreket felfedezték. Talán egy tudományos fórumban próbálkozz. A cikk híradásra szolgál.
   További szép napot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük