Nagyanyáink még tudták, hogy a szódabikarbóna igazi univerzális csoda. A legkülönfélébb problémákra nyújt megoldást, legyen szó a háztartásról, vagy a testünk karbantartásáról. Belsőleg alkalmazva fantasztikus és kíméletes lúgosító, segíti az emésztést és a gyomorégés panaszait.
Kozmetikai termékként pedig számtalan módon megállja a helyét.

Fogmosás szódabikarbónával

Mint említettük, lúgosító hatása van, ezért csökkenti a szájüreg savas környezetét, amit a bacik úgy szeretnek. Emellett a fogak fehérítésére és a fogkő eltávolítására is kiválóan alkalmazható, mivel a szemcsés szerkezete szinte leradírozza a fogakról még a láthatatlan ételmaradékokat és egyéb szennyeződéseket is.
Hetente 1-2 alkalommal többször viszont nem javasolt a használata, mert ha kizárólag ezzel mosnánk fogat, káros hatással lenne a fogzománcra.

Tipp: Ha szeretnél fehérebb fogakat, s mindezt otthon, házilag, használj hetente 1-2 alkalommal citromlével összekevert szódabikarbónát. Csak mártsd bele a fogkeféd a (szigorúan étkezési!!!!!!) szódabikarbónába, majd csepegtess rá pár csepp citromlevet. Klasszul pezseg és kicsit habzik is. Néhány használat után szemmel látható lehet az eredmény!

Arcradírozás szódabikarbónával

 A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) az egyik legtermészetesebb bőrtisztító. Eltávolítja az elhalt hámsejteket és kitisztítja a pórusokat. Használata után a bőr sima és selymes tapintású.
Itt is figyelni kell azonban a mértékre. Egyébként sincs szükség naponta arcradírozásra, mert az csökkenti az arc bőrének ellenálló képességét, mivel sok értékes faggyút is leszed az arcról, ami viszont a vízháztartásban fontos szerepet játszik.

Ezért bőven elég hetente egyszer, vagy akár kéthetente átmosni vele az arcot. Nem kell nagyon dörzsölni, nehogy felsértse a bőr micro-környezetét és érdemes utána valamilyen regeneráló krémet, vagy szérumot használni, (Pl Benton csiganyálas esszencia, vagy hidratáló), érzékenyebb bőrűeknek pedig valamilyen nyugtató hatású kozmetikummal ápolni az arcukat, (Pl Benton Aloe-Propolisz nyugtató zselé, vagy New Noto hidratáló krém), mert átmenetileg kipirosodhat tőle a bőr.
Ugyanígy alkalmazható teljes testre is. Felfrissíti a bőrt és serkenti a vérkeringést, főleg, ha utána hideg vízzel is végigpaskolod magad.

Hajmosás szódabikarbónával

Nagyon sérült hajra szintén csak mértékkel javaslom, azoknak viszont, akiknek hamar zsírosodik a haja, vagy túl gyakran mossák, mindenképpen előnyös!
Szabályozza a túlzott faggyútermelést és erősíti a hajszálakat.
Érdemes a heti hajmosási rendbe beiktatni, mégpedig úgy, hogy az egyik hajmosást teljes egészében kiváltod vele. Vagyis semmi más, csak szódabikarbóna!
Egy kis tégelybe szórd bele, majd addig elegyítsd vízzel, amíg kenhető, krémes állapotba kerül.

Nedves hajon oszlasd szét és masszírozd át a fejbőröd, csak úgy, mint a samponnal tennéd, majd alaposan öblítsd ki. A korpásodásra hajlamos haj is nagyon meghálálja a szódabikarbónás gondoskodást. A vizes kifésüléséhez ajánlok hozzá valamilyen hajvég ápolót, mert előfordulhat, hogy a nagyon vizes haj gubancosnak hat tőle.

Tapasztalat: Közvetlen hajmosás és hajszárítás után előfordulhat, hogy olyan, mintha alig lenne változás és beletúrva a hajadba zsírosnak érzékelheted. Pár óra elteltével azonban ez a hatás elmúlik.  Én, ha este megmosom a hajam, másnap reggel látom és érzem a szembeötlő változást, és az ismerőseim mindig azokon a napokon dicsérik meg a hajam, amikor szódabikarbónával mosom. Láthatóan egészségesebb a haj. Dúsabb és frissebb, hosszú távon pedig ellenállóbb tőle a hajam, bátram javaslom tehát, főleg nyáron, amikor a sok izzadás miatt úgy ítélhetitek, hogy többször kell hajat mosnotok.

+ 1  tipp: Száraz sampon szódabikarbónából

Ha nincs kedved/időd hajat mosni, de úgy érzed, rád fér, száraz hajtövekre szórj egy kevés szódabikarbónát, majd enyhén nedves törölközővel dörgöld át a hajad és már mehetsz is.

Ha sötét a hajad, keverj egy kis száraz kakaóport a szódabikarbónához, hogy hajtöveid ne legyenek természetellenesen fehérek.
Az alábbi felhasználási módokat mind kipróbáltam és alkalmazom is a leírtak szerint, mert nálam mind bejött, ezért bátran ajánlom bárki másnak is. Lehet, hogy 1-2 alkalom rámegy, hogy kikísérletezd, hogy mennyi az a mennyiség, amitől elérheted a magadnak kívánt hatást, de utána nagyon megéri, mert egészségesen megkönnyíti a mindennapokat!

írta: Anna Vent

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük