Napjainkban egyre több tizenéves fantáziál arról, hogy a show-bizniszben épít karriert. Ezzel egyenes arányosságban növekszik azoknak a száma, akik ezért már ebben a korban vállalják a plasztikai műtétek rizikóját. A plasztikai műtétek egyre népszerűbbek, és a fent említett okból egyre fiatalabbak döntenek úgy, hogy kihasználják az orvostudomány által prezentált lehetőségeket.
Koreában minden ötödik emberen végrehajtottak már valamilyen plasztikai beavatkozást. Amerikában egyre inkább követik ezt a trendet, és ma már hazánkban is elmondható, hogy egyre több tinédzser fekszik kés alá.

A plasztikai műtét ma már széles körben népszerű jutalmazási forma. Néhány évvel ezelőtt ez volt az egyik leggyakoribb érettségi ajándék. Ma azonban már azt látni, hogy elsőéves középiskolások veszik igénybe ezeket a műtéteket. Ennek elsődleges oka, hogy ezek a gyerekek valóban meg vannak győződve arról, hogy előbb-utóbb sztárok lesznek, és nem akarják, hogy sztárrá válásuk után, amikor előkerülnek a régi középiskolai fényképek, akkor a régi arcuk vagy testük köszönjön vissza a rajongókra.

Korea egyértelműen vezeti ezt a trendet, náluk egy plasztikai beavatkozás alig jelent többet egy hajvágásnál vagy egy új ruha megvásárlásánál. Ezt mutatja az a felmérés, miszerint a plasztikai műtéten részt vevő páciensek 20-30 százaléka középiskolai diák. Mondhatnánk, hogy Ázsia messze van, ám a magyarországi viszonyokat megvizsgálva azt tapasztalhatjuk, hogy mi sem állunk messze ettől, talán egy-két év sem szükséges, hogy idáig eljussunk.

A probléma ezzel a következő. A szervezet 24 éves korig fejlődik, de 18-20 éves korig még a növekedés is látványos lehet. A plasztikai műtét során történő vágások mellett károsodnak a csontok és egyéb szövetek, ami a további növekedés során degenerálódást okozhat. A fiziológiai problémákon túl ott vannak a pszichológiai problémák. Egy tinédzser sok esetben feleslegesen bizonytalan, az önbizalomhiány még akár egészségesnek is mondható valamilyen szinten. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy egy 15 éves korban történő beavatkozást néhány év múlva megbán az ember, amikor már nem lehet visszaváltoztatni.

A jogi kérdések jelenleg nem nyújtanak védelmet a fent említett veszélyek ellen, hiszen szülői beleegyezéssel elvégezhetők ezek a műtétek. Sokszor előfordul, hogy a show-biznisz álom nemcsak a gyereket fertőzi meg, hanem a szülőt is (vagy éppen fordítva történik). Ebben az esetben a szülő szó nélkül aláírja a beleegyezést, valamint nyilván ki is fizeti a műtétet. Erre a problémára kizárólag az erőteljesebb jogi szabályozás lenne a megoldás, ám ez még kialakulóban van.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük