Az ember azt gondolná, hogy a kínaiaknak a gyógynövényes bőrápolás a kisujjukban van, de ez tévedés. Dél-Korea az az ország, amely uralja az egész kínai gyógynövényes bőrápolási piacot.

A kínai orvostudomány alapja a jin és jang egyensúlya. Ezért a kínai bőrápolás megpróbálja egyensúlyban tartani a bőr jinjét és jangját. Ahogy öregszik az ember, úgy egyre kevesebb a jin (a nedves rész, amelyet a bőr nőies részének is szoktak nevezni), és a bőr kiszárad. Szakértelemmel kiválasztott gyógyfüvek gondoskodnak arról, hogy a jin pótolva legyen, és egyúttal egyensúlyban maradjon a janggal, míg chi energia járja át a bőrt.

Az egészséges bőrt a qi és a vér táplálja. A kínai orvostudomány szerint a szép bőr a jó emésztéssel kezdődik. Ezért olyan gyógynövényekre van szükség, amelyek energiával látják el a Föld elem szerveit, a gyomor és lép meridiánt. Azoknak az anyagoknak, amelyeket a bőrünkre kenünk, 60%-a felszívódik, a szervezetbe jut. Ugyanígy, az elfogyasztott táplálék nagy része hatással van a bőrünkre, de csak akkor, ha jó az emésztésünk. Ha valaki jól táplálkozik és sokat mozog, az a bőrén is meglátszik. A kínai hagyományos gyógyászat több mint 6000 különböző gyógyító gyógynövényt tart nyilván, amelyek a test harmóniájáért felelősek. Ezekből hozzávetőlegesen 600-at használnak manapság.

A gyógynövényeket két fő szempont alapján különböztetik meg. Az első szempont a gyógynövény hőhatására vonatkozik, amely lehet forró (re), meleg (wen), hideg (han), semleges (ping) és aromás. A második szempont a gyógynövény ízére vonatkozik, amely lehet savanyú (suan), keserű (ku), édes (gan), fűszeres (xin) és sós (xian). A bőr problémájától függően kell gondosan kiválasztani a megfelelő gyógyfüveket, amelyek megoldják a problémákat.

Különféle kínai gyógynövényes termékek léteznek a következő táblázatban leírt problémákra:

BőrproblémaOkok és tünetekKezelés
Száraz bőrNedvesség és zsiradék hiányaVérkeringés serkentése
Zsíros bőrFaggyú túltermelődéseA túlzott hőtermelés csökkentése
Érzékeny bőrBőrpír, melyet a vékony bőr és
szűk pórusok okoznak
A bőr táplálása és a vérkeringés serkentése
Bőrpigmentáció,
szeplő, vitalitás hiánya
Visszér, túlzott verejtékezés,
vérszegénység
Izzadás csökkentése, a vérkeringés akadályoztatásának
megszüntetése, qi energia nyújtása
RáncokLegyengült életerő, sápadt arcFriss vér és qi nyújtása

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük