Koreai tartózkodásunk egyik éjszakáját egy Jjimjilbang-ban töltöttük.  Ez a hely nemcsak a turisták, de a koreaiak körében is nagyon népszerű. Nem más, mint egy óriási – több emeletes – szauna- és fürdőkomplexum.

A pénztárnál kaptunk egy pasztellszínű (a különböző méretek különféle színben voltak) nadrágot felsővel, és két kulcsot. Onnan már csak mezítláb lehetett továbbmenni. A cipős szekrényekbe betettük a lábbelinket, majd felsétáltunk az első emeletre a női öltözőbe. Átöltöztünk a kapott szerelésbe, bezártuk a holmijainkat a ruhásszekrénybe, és onnan felsétáltunk a szaunákhoz.

A szaunateremben hozzánk hasonló, pasztellszínű ruhába öltözött, mezítlábas koreaiakkal találkoztunk. Nagyon kellemes volt a padlófűtés, szóval papucsra nem is volt szükség. A falak gyönyörű kövekkel, kristályokkal voltak díszítve.

Különféle hőmérsékletű, száraz vagy nedves szaunák, infralámpás kamra, hideg sóterem nyílt a központi teremből.
Műbőrrel borított matracok és párnák álltak rendelkezésre a pihenni vágyók számára. A Jjimjilbang 24 órán át nyitva van és sokan itt is töltik az éjszakát, mivel olcsóbb, mint a hotel. A matracokat bárhová el lehet helyezni, vannak kis alvó bunkerek, teraszok. Színes hangulatvilágítás van, a falon egy óriási LCD TV, amelyet hajnali 2-ig lehetett nézni.

A folyosóról nyílt még egy kisebb büfé, ahol fagylaltot, hideg italokat, kávét lehetett venni, meg egy étterem tradicionális koreai fogásokkal, amelyeket természetesen a földön ülve az asztalnál lehetett evőpálcikával elfogyasztani.

Volt még egy számítógépes terem is, ahol a pc-be pénzt bedobva lehetett internetezni. Miután nyugovóra tértünk, kattogás ébresztett bennünket: egy 80 év körüli (mert kinézett vagy 60-nak) asszonyság pont akkor határozta el, hogy ráfekszik az egyik masszírozóágyra. Láthatólag ez senki mást nem zavart, csak minket. (Itthon már elküldték volna melegebb éghajlatra:)). Úgy döntöttem, hogy a kattogást elkerülendő, beköltözöm az egyik alvó-lyukba, de a mellettem lévő lyukban fekvő férfi úgy elkezdett horkolni, hogy egyből visszatértem a szauna mellé.

Hajnali 5-kor aztán úgy döntöttem, elmegyek körülnézni. Visszasétáltam az öltözőbe, és onnan nyílt a fürdőterem. Különféle hőmérsékletű medencék (némelyik zöld teával vagy vörös teával töltve, pezsgőfürdő, külső gyógymedence, masszázs-szalon, és egy külön rész 100 mosdóval, tükörrel, kis ülőkével, zuhannyal állt rendelkezésre.

Mivel ez a női részleg volt, itt mindenki meztelen volt, kivéve az ott dolgozó nők, akik piros csipkés bugyit és melltartót viseltek, akár egy bordélyházban:) Itt figyeltem meg, hogy a koreai nők ugyan nem hajlamosak ez elhízásra, de ha már felszednek pár kilót, az mind a hasukra megy. A tükrök elé leülve durva kesztyűvel masszírozták a combjukat, hajat mostak, zuhanyoztak, szépítkeztek, korosztálytól függetlenül – gyereket egyet sem láttam, szóval 18 és 100 év között voltak.

Mindenkinek járt egy műanyag bevásárlókosár, amelyben a szépítkezőszereit tarthatta. A kijáratnál kozmetikai cikkeket is lehetett vásárolni. Miután kifürödtem magam, úgy döntöttem, felfedezem a többi szintet is. Találtam koedukált úszómedencét, konditermet és egy tűzforró szaunát is. Ráakadtam még egy hideg alvóhelyiségre is, sajnáltam, hogy nem előbb, mert ott nemcsak csend volt, de kellemesen hűvös levegő is. Közben barátnőim befizettek egy bőrradírozásra, végigfeküdtek a masszírozó-asztalon, és megszabadultak elhalt hámsejtjeiktől.

Bár túl sokat nem aludtam az éjjel, azért felfrissülve távoztam a Jjimjilbangból, melyet kár lett volna kihagyni.

Írta: Dorkó Helga

Ez is érdekes lehet...

2 hozzászólás

  1. Ez egy csodálatos beszámoló, a valóságnak megfelelö!!!

    1. Kedves Csilla,

      Köszönöm szépen, az érdem Helgáé! Mivel Te is ott voltál Koreában, egy beszámolót tőled is nagyon szívesen fogadnék, ha van hozzá kedved. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük