Az utóbbi években egyre többet találkozunk a médiákban az egészségmegőrzés témájával. Ennek ellenére mégsem törődünk vele eleget. Hiszen, ha ez így lenne, akkor egyre kevesebb páciens várakozna az orvosi rendelőkben. Márpedig ennek éppen az ellenkezője a valós.

Annyi hasznos dolog van a világban, amivel megelőzhetjük a betegségeket. Vajon mi késztet bennünket arra, hogy csukott szemmel menjünk el ezek mellett, és inkább vállaljuk a fájdalmas és hosszadalmas orvosi kezeléseket?
Pontos válaszokat nem tudok adni ezzel kapcsolatban, de nyilvánvalóan a probléma gyökere az emberi természetben rejlik.

Gondold végig, mi történik, amikor fáj valamid. Ilyenkor bármit megtennél, hogy megszűnjön a fájdalom, igaz? Néha elegendő egy fájdalomcsillapító, ám vannak olyan helyzetek, amikor hosszabb kezelésre van szükség.

Amikor fájdalom gyötör, akkor ténylegesen az válik elsődleges céloddá, hogy elérd a fájdalommentes állapotot. Talán az is felmerül benned, hogyan lehetett volna megelőzni a betegséget, a fájdalmat. Talán sajnálod is, hogy korábban nem éltél ezzel a lehetőséggel. Talán még meg is fogadod, hogy ha egyszer elmúlik a fájdalom, utána egészen biztosan figyelni fogsz a megelőzésre.

És mi történik ezután? Elmúlik a fájdalom, és hatalmas megkönnyebbülést érzel. Egyfolytában örülsz a fájdalommentes állapotnak. Egy rövid ideig. Aztán megfeledkezel róla, igaz? Egészen a következő fájdalmas élményig csupán emlékkép marad.
Ugye, milyen logikátlannak tűnik? Mégis ez az általános folyamat az emberek nagy részénél.

Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, hogy ez az egész folyamat csak szokás kérdése. Tudtad, hogy bármit szokássá tudsz tenni? Bármit, amit csak akarsz. Nem mondom, hogy könnyű. Tudatosnak és kitartónak kell lenni, hogy egy vagy több egészségmegőrző tevékenységet szokássá tegyél. Ráadásul, az eredmény nem mindig nyilvánvaló. Hiszen hogyan veszed észre a fájdalom hiányát? Nem veszed észre, csak ha kifejezetten figyelsz rá.

Alapvetően annyira természetesnek vesszük a fájdalommentes állapotot, hogy nem tudatosítjuk magunkban, hogy ez egy eredmény. Amikor fáj valamid, akkor szedd össze a lehetőségeket, hogy mivel lehetett volna ezt az állapotot megelőzni. Miután elmúlt a fájdalom, vezess be megelőző intézkedéseket és tedd szokásoddá. Mindig lebegjen előtted az előzőleg átélt fájdalom kellemetlensége, illetve az, hogy ezt az állapotot előzöd meg éppen, hogy ne kelljen újra átélned. Így talán kicsit könnyebb lesz.

Használjuk ki lehetőségeinket. Ne csukjuk be a szemünket, csak azért, mert kellemetlen vagy fárasztó valamit megtenni. A betegségek kezelése sokkal fárasztóbb. Ne bízzuk a véletlenre az egészségünket, és ne a szerencsében bízzunk ezzel kapcsolatban, hanem tegyünk érte!

Ez is érdekes lehet...

1 hozzászólás

  1. teljesen ugyanilyen vagyok. mikor be van dugulva az orrom, nosztalgiával gondolok azokra az időkre, mikor nem volt folyamatosan kiszáradva a szám a levegővételtől. mikor elmúlik, egy napon belül el is felejtem, hogy milyen rossz volt. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük