A mitesszeres bőr sokaknak okoz fejtörést. Tény és való, ezek a kisebb-nagyobb fekete pöttyök az arcon nem keveset tudnak rontani a megjelenésen, arról nem is beszélve, hogy kialakulásuk nem csak esztétikailag nem szerencsés, figyelmeztető jelek is egyben!

A mitesszerek kialakulásának elsődleges oka a bőr túlzott faggyútermelődése, valamint az elhalt hámsejtek ott ragadása a pórusokban. (Nem a kosz és a pórusokba ragadt piszok okozza, ahogyan sokan tévesen hiszik.  A fekete színét az okozza, hogy a faggyú és a hámsejtek oxidálódnak a levegővel érintkezve). A figyelmeztető jel tehát, hogy hormonálisan van valamilyen egyensúlyvesztés a szervezetben, mert a túlzott faggyútermelődés jellemzően e miatt alakul ki. Ez következhet a táplálkozásból, az életmódból, valamilyen fontos nyomelem/vitaminhiányból. Ha belsőleg is segíteni szeretnénk magunkat, akkor a pajzsmirigy mentén kell elindulnunk, mert ő felel a hormonháztartásunkért. Vagy alul-, vagy túlműködik, egy kis jód-kúra mindenképpen jól jöhet neki.

De mit tehetünk tehát a kis fekete pöttyökkel az arcunkon?

A cél, hogy a bőr helyes faggyútermelődése helyreálljon, valamint el kell távolítani az elhalt hámsejteket! Mindenki tapasztalhatta már, akinek igazán makacs és ragaszkodó kis mitesszerei vannak, hogy leradírozni nem lehet őket. (Mert túl mélyen vannak ahhoz, hogy a bőr felszínét érintő radírozás elérje és kipucolja őket) De sebaj, van megoldás, csak néhány apróságra tudatosan oda kell figyelni hozzá!

MIT NE TEGYÉL:

::: 1.) Akinek tág pórusú a bőre és célzottan szeretné a mitesszereit eltávolítani, jobban teszi, ha nem használ szilárd szappant. Hiába lesz tiszta az arc, csak azt érjük el vele, hogy a szappan tömött kis részecskéi belekerülnek a pórusokba és eldugítják őket. (Voilá, újabb mitesszerek)
::: 2.) A nagyon tág pórusú, mitesszeres felületet nem szabad gazdag textúrájú, zsíros-olajos krémekkel kenni. (Lásd: ugyanolyan hatása van, mint a szilárd szappannak). Érdemes gél állagú hidratálót, vagy esszenciát választani helyette.
::: 3.) Mindenképpen olyan kozmetikai terméket kell választani, ami nem irritál, mert a bőrirritáció okozta stimuláció is megnöveli a faggyútermelést (így védekezik a bőr).

Ezért kerülni kell például az SLS (Sodium Lauryl Sulfate) tartalmú krémeket, ami kimondottan a bőrre való irritáló hatásáról ismert.

MIT TEGYÉL, AMI SEGÍTHET:

::: 1.) Keress valamilyen kímélő hatású BHA –típusú hámlasztó terméket, ami a bőr legmélyéig is lehatol és szinte ledózerolja róla a felesleget. Nagyon erős bőrmegújító hatása van. (Nálunk ilyen a PURITO AHA BHA hámlasztó folyadék)
::: 2.) Használj valamilyen niacianamide tartalmú tonikot a napi arctisztításhoz, ami segíti a bőr faggyútermelődését helyreállítani. (Benton csiga-méh Skin Toner, vagy Benton Aloe BHA Toner)


::: 3.) Amikor egy-egy nagyobb, makacsabb mitesszert szeretnél eltávolítani, használj inkább (Bocas) Mitesszer eltávolító eszközt a kezed helyett, ami sosem eléggé higiénikus és sokkal durvább a bőr számára, lassabban gyógyul utána.
::: 4.) Használj néhanapján agyagpakolást, ha pedig nagyon eldurvult a helyzet, a mindennapokban ott van elsődleges segítségként a mattító törlőkendő is.

Sajnos a mitesszerek ellen nincs egyik-pillanatról a másikra ható csodaszer. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük komplex, tudatos bőrápolásra van szükség. Nem biztos, hogy könnyű azonnal eredményesen felvenni velük a harcot, de egyáltalán nem lehetetlen!

írta: Anna Vent

ITT találod meg a mitesszereltávolító termékeinket.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük