Manapság sajnos nagyon ritka az, hogy valaki ne legyen legalább intoleráns valamilyen ételre, vagy egyéb ilyen-olyan, mesterséges, de akár természetben előforduló anyagra. Ennél már csak az allergia a durvább, mely egyenesen a szervezet heves, tiltakozó válaszreakciója valami ellen, amit képtelen kezelni, feldolgozni. Mi köze egymáshoz az étel intoleranciának és a kozmetikumoknak?

Hogy gyorsan megválaszoljam a kérdést, nagyon is sok. Az alábbiakban pedig részletezem is, hogy mi indított arra, hogy feltegyem és megválaszoljam ezt a kérdést.

Van étel intoleranciád, netán allergiád? S közben használsz kozmetikumokat is? Akkor érdemes lehet tovább olvasnod!

Az étel intolerancia megjelenhet mindennapi emésztési gondként.  Lehet hasfájás, görcsök, hasmenés, szorulás, felfúvódás, de lehet fejfájás, sőt migrén is. Ezen kívül, külsőleg látható bőrkiütés és ekcéma formájában is előfordulhat.

Bizonyos ételeket a szervezetünk nem képes tökéletesen megemészteni. Ennek hátterében az emésztő enzimek állnak. A test nagy valószínűséggel nem termel eleget belőlük. Ez lehet egy-kettő, de akár sok enzim is, ilyenkor már megvonásokkal kell élni.  Ha nem tesszük, akkor bizonyos ételek fogyasztása komoly fájdalmakat is képes okozni. S akármennyire rossz, le kell mondani olyan finomságokról, mint a pizza, a csoki, a fagyi, vagy bármi más.

Nem célom most a megoldásokat részletezni, szerencsére vannak lehetőségek, melyeknek megfelelő segítséggel utána lehet járni és kialakítani olyan új étrendet, mely jó megoldást kínál. Lehet orvosi, vagy alternatív megoldásokhoz fordulni, ez csak azon múlik, hogy ki mit érez magára nézve igaznak és működő képesnek.

Viszont lehet, hogy sokan megfeledkeznek valamiről, amit alapvető fontosságként kellene kezelni!

Ez pedig nem más, mint az, hogy amit nem tudok megemészteni, azt nem kenem a bőrömre!

Bizony, bizony! Ha tudom magamról, hogy allergiás vagyok mondjuk a paradicsomra és a mogyoróra, nem vásárolok olyan kozmetikumot, melyben ez a két dolog összetevőként szerepel.

Ha tudom magamról, hogy bizonyos ételekre, vagy növényekre allergiás vagyok, akkor önmagam védelmének érdekében legalább ennek a pár dolognak megtanulom az angol és a latin nevét (mert így fordul elő az összetevő listákon) és mielőtt kozmetikumot veszek, megnézem, hogy van-e a választott termékben belőlük.

Ennyire egyszerű. Ezt az alapszabályt érdemes betartani, így elkerülhetjük a bőrirritációkat. Hiszen, ha belsőleg nem tudsz valamit feldolgozni, hogyan is várhatnád el a bőrödtől, hogy ne legyen semmi baja, ha kívülről rákened?

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük