Azt gondolom abban egyet érthetünk, hogy soha még ilyen választék nem tárult elénk a kozmetikai szereket illetően, mint manapság. Ám ebben a bőségben lubickolva sincs sokkal könnyebb dolgunk, mint amikor csak a szappanok és néhány krém közül kellett választani. Bemegyünk egy üzletbe és ott tornyosul elénk mindenféle színű, méretű és fajtájú bőrápoló krém, nekünk meg csak annyi a dolgunk, hogy válasszunk? Aha… De hogyan, mi alapján?

Mindannyian a legjobbat akarjuk a bőrünknek, azt, hogy sokáig fiatalos, feszes és sima maradjon. Ennek érdekében sokan komoly összegeket sem sajnálnak kiadni, amivel nincs is semmi gond. A gond ott van, hogy megveszel egy jó nevű, leírás alapján jónak tűnő terméket, majd hazaviszed és amikor használni kezded, rájössz, hogy hát ezt jobb lett volna ott hagyni, az árából meg elkölthettél volna például egy full extrás vacsorát valami elit helyen. A krémet besuvasztod valami polc mélyére és próbálsz nem is gondolni rá, majd összeszeded a bátorságod és nekifutsz egy újabb próbálkozásnak, remélve, hogy ezúttal jót választasz.

De hol rontottad el? Miért nem sikerült elsőre jól választani? 

Talán első lépésként néhányszor lepergett a szemed előtt egy jól megkomponált reklám, s reagáltál is a hívó szóra, először csak gondolati szinten, majd tettekre került a sor és máris a kasszánál álltál a hirdetett termékkel. Vagy pedig az internetes böngészések felugró ablakjainak tömkelegén át eljuthattál egy webáruházba, ahol tüzetesen szemügyre vetted a termékeket. Netán egy barátnőd javasolta, mint csoda-szert.

Eddig rendben is van. Rengeteg információs csatorna közül válogathatunk, és néhány gombnyomás után akár úton is van a termék, miközben akár a pizsamából sem kellett kibújnunk.

A gond ott van ezzel, hogy manapság kb MINDEN kozmetikumot így reklámoznak. Ráaggatják a csodásabbnál csodásabb jelzőket és mi rögtön lépre is megyünk.

Ragyogó bőrt szeretnél? Igen!
Sima és feszes bőrt szeretnél?
Hát hogyne!
Olyan fiatalosan akarsz kinézni, mint egy 20 éves? Hogy a fenébe ne?!

Vedd meg ezt és ezt és voilá, 3 nap alatt 18 évet letagadhatsz és mindenki Téged fog irigyelni és boldog leszel.

Talán kicsit túlzásba estem, de szerettem volna érzékeltetni, hogy ez nem így működik!

Nincsenek csoda-krémek! Én ne tudnám, kozmetikumokkal foglalkozom! Vannak fantasztikusan jó termékek, garmadával, amik tényleg látványos eredményeket hoznak. De a bőrápolás nem annyiból áll, hogy megveszel egy ilyen terméket, aztán le is söpörheted a polcról az összes többit és életed végéig garantálva van a szépség!

Mert egyébként ezt akarják lenyomni a torkunkon a reklámokon keresztül.

Két dologra kell nagyon odafigyelni, amikor kozmetikumot vásárolsz!

1.) Ne vegyél olyat, ami nincs szinkronban a bőröddel, akkor se, bárki, vagy bármi ezt sugallja. Ha tudod, hogy zsíros, fényesedésre, bőrproblémákra hajlamos bőröd van, ne vegyél hidratáló krémet! Ne és ne! Tovább zsírosítod vele a bőröd. Az ilyen típusú bőrre géleket és esszenciákat kell használni, melyek inkább víz bázisúak, mert ugye a hidratálás elengedhetetlen. Tévedés, hogy ha valakinek zsíros a bőre, akkor nem kell hidratálni!

Ha száraz a bőröd, akkor sem biztos, hogy egy jó, krémes hidratáló megoldja minden gondod. Ez esetben több lépcsős ápolásban kell gondolkodni. Esszencia, ÉS hidratáló krém! Mert hiába kened be a bőröd hidratáló krémmel, a mélyebb rétegekben ugyanolyan száraz marad és végeredményben alig változik valami.

Nem vagy biztos benne, hogy milyen a bőröd? Itt utána tudsz nézni!

2.) Az összetevők. Senkitől sem várható, hogy ha lát egy ilyet:

Cyclopentasiloxane, Butylene Glycol, Glycerin, Alcohol Denat, Cetyl Ethylhexanoate, Phenyltrimethicone, Dimethiconol, Olea Europaea, (Olive) Fruit Extract, Malpighia Emarginata (Acerola) Fruit Extract, Bisabolol, stb

akkor pontosan tudja, hogy az mit is jelent. Ehhez gyógyszerészi, netán vegyészi végzettség kell, meg némi aktív latin-tudás. Ugye, hogy legtöbben nem erre specializálódtunk!

De, ha ilyet látsz valamin: SLS= Sodium Lauryl Sulfate, legalább háromszor gondold meg, hogy megveszed-e, mert ez a szer erősen bőrirritáló. Felületaktív anyag és bár jó tisztítószer, a bőrnek úgymond TÚL jó. Annyira, hogy megbontja a természetes szerkezetét. Inkább kerüld el.

Ez még természetesen nem garantálja, hogy innentől sosem nyúlsz mellé. Néha előfordul, mert ha egy addig sosem próbált krémet magadra kensz, benne van a pakliban, hogy a bőröd nem fogja szeretni. Lehet, hogy csupán egyetlen összetevő van benne kicsit nagyobb mértékben, amire mondjuk érzékeny vagy és máris borul az egész. Ezt néha be kell vállalni.

De a lényeg (amiért megírtam ezt a bejegyzést), hogy rávilágítsak arra, hogy érdemes beépítenünk egy szűrőt magunk és a reklámok közé! Elvégre a bőrünk egészségéről van szó!
Mindig álljunk meg egy percre, mielőtt kozmetikumot vásárolunk!
Nincs értelme összevásárolni mindenfélét! Járjunk jobban utána!
Olvasgassunk korábbi vásárlói véleményeket.
Pillantsunk rá az összetevő listára. Ne tévesszen meg, hogyha mondjuk egy irdatlan hosszú listát látunk, akkor az hú de biztos profi krém, sőt! A kevesebb néha több, ugyebár.
Ha van lehetőség, akkor először próbáljuk ki minta, vagy kis kiszerelésben.

Igyekezzünk rájönni a bőrünk egyedi igényeire. Nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma bőr sem. Még ha ugyanolyan bőrtípusú is két ember, az életmódjuk miatt jelentős eltérések lehetnek a bőrápolás hatékonyságát illetően. Csak okosan és körültekintően, akkor kisebb a hiba-lehetőség! 🙂 

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük