Sziasztok Bőrbarátok!

Hozzám hasonlóan Ti is jól tudjátok, hogy a megfelelő kozmetikumok kiválasztása soha véget nem érő folyamat, melyben rengeteg szempontot figyelembe kell venni időről időre, vagy akár nap, mint nap. Mivel sokan sok félék vagyunk, a drogéria polcai pedig tele vannak választási lehetőséggel, alaposan át kell gondolnunk, hogy mire figyeljünk oda a smink termékeink megválasztásakor.

Vegyünk például egy alapozó vásárlást. Egyáltalán milyet válasszunk? Folyékonyat, kő-vagy porpúdert, vagy valamilyen kompakt alapozót?

Ezekhez elsősorban a bőrtípusunkat kell ismerni, de figyelembe kell vennünk az éghajlati, időjárási tényezőket is.

Alapozó választás zsíros bőrre: A zsíros bőrhöz jól passzolnak a kő-és porpúderek, vagy a szemcsésebb, porózusabb típusú kompakt alapozók, mert a bennük lévő finom szemcsék magukhoz kötik a túlzott faggyútermelődés következtében létrejövő nedvességet. Teljesen felesleges lehet tehát a folyékony alapozó, mert attól csak még fényesebb és zsírosabb lehet a bőr.

Alapozó választás száraz bőrre

Ha valakinek száraz a bőre, inkább ne is gondolkodjon porpúderben, mert csak még szárazabb és szemcsésebb lesz tőle az arca. A száraz bőrhöz jól illeszkednek a folyékony alapozók, mert krémesek és nagy részük rögtön a használatakor már hidratál is és feltölti a bőrt a hiányzó nedvességtartalommal.

Legtöbbünknek viszont kevert bőre van, amihez igazi kihívás lehet a megfelelő smink megválasztása.

Alapozó választás kevert bőrre

A kevert bőrű nőtársaimnak azt tanácsolom, hogy szerezzenek be ilyet is, olyat is, azt pedig variálják meg az időjárás és a bőr aktuális állapotának figyelembe vételével.
Nyáron, amikor a nagy melegben különösebb erőkifejtés nélkül is izzadunk,  érdemes a porpúdert használni, mert megköti a nedvességet.
Szeles, hideg időben viszont nem jó választás a porpúder, mert az arcbőr kiszáradhat és ettől a smink lepereg, a bőr pedig egészségtelennek és elhanyagoltnak tűnik.

Ha nem vagy biztos a bőrtípusodban, kattints IDE és olvasd el erre vonatkozó korábbi bejegyzésünket!

Milyen szempontokat vegyünk tehát figyelembe az alapozó vásárlásakor?

3 fő szempontra kell figyelnünk elsősorban:
::: minőség
::: kiszerelés
::: ár-érték arány

A fő szempontokat pedig az alábbi alpontok alapján tudjuk megítélni.

Kezdjük a minőséggel:

::: Fedés – Mennyire egységes, mennyire igazodik a bőr tónusához? Milyen a textúrája? Mennyire tömíti el a pórusokat?
A folyékony alapozók egyik legnagyobb hibája az lehet, ha olyannyira eltömíti a pórusokat, hogy a bőr szinte megfullad alatta. Ez pedig bőrproblémák kialakulásához is vezethet.
::: Tartósság – kibír vajon akár 12 órát is, vagy másfél óránként újra és újra használatba kell venni?
::: Természetesség – a kimaszkolt hatás ma már egyenesen csúnyának hat. A jó alapozó szinte olyan, mintha semmi sem lenne az arcodon és egészséges megjelenést kölcsönöz. Mennyire kényelmes a viselése?

Ha a választott alapozó átmegy ezen az első szűrőn, akkor az már komoly siker.

Nézzük a kiszerelést:

Nőből vagyunk, egyáltalán nem mindegy, hogy hogy néz ki az, amit használunk és itt is sok kritériumnak kell megfelelnie a választott smink terméknek.

::: Kinézet, design – Valljuk be, szeretjük, ha a sminkünk szemre is mutatós és már attól jól érezzük magunkat, ha nap közben megpillantjuk a táskánkban. Tipikusan szemet gyönyörködtetőek általában a kompakt kiszerelésű púderek. A megjelenés azért is fontos, mert ha valaki más is belepillant a táskádba, vagy a elő kell venni nyílt színen, akkor legyen dekoratív és mutatós, esztétiaki élményt nyújtó.
::: Méret – Meddig elég és elfér-e mindenütt? Például magunkkal tudjuk-e vinni egy pici retikülben is, ha szórakozni indulunk? S attól például, hogy jól néz ki, tudjuk-e hosszú heteken keresztül használni? Semmi értelme, hogyha kéthetente újra és újra be kell szerezni.
::: Használat – Mennyire egyszerű a használata? Egy nyilvános mosdóban, ami akár még zsúfolt is lehet, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyorsan és könnyedén tudjuk korrigálni a sminkünket! Fontos, hogy ne boruljon ki, ne folyjon szanaszét, és ne hagyjon nyomot maga után. Elég kiábrándító például, ha a fehér blúzunk nyakán alapozó foltok díszelegnek…
A kiszerelés azért is fontos, hogy milyen könnyű mondjuk hozzáférni. Egy pattintással kinyítható, vagy ide-oda kell csavargatni, hogy hozzáférj?

Ha a választott smink minden eddig felsorolt rostán átmegy, szót kell ejtenünk az áráról is. Sok fantasztikus alapozó van, amely mindezeken a próbákon könnyedén átmegy, de az ára meglehetősen borsos.

Ezen a ponton azt tanácsolom, hogy vegyük figyelembe azt, hogy,  van, amivel nem éri meg spórolni. Mindazonáltal nem éri meg megvenni azokat az alapozókat sem, amiket drágállunk és gyorsan kifogynak, mert méretüknél fogva kicsik.

Áruházunkban megtalálható alapozó kínálatunk megtekintéséhez KATT IDE!

Természetesen nem vagyunk egyformák, az, hogy kinek mi a fontos, azt embere válogatja. Van, aki többre becsüli, hogy az alapozója könnyen használható és mindig kéznél van, másnak többet számít, hogy hosszú ideig elég.

Ti mire figyeltek elsősorban alapozó vásárlásakor?

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük