Szinte minden ember tisztában van azzal, hogy a zöldségfogyasztás szükséges, ennek ellenére az emberek 95 százaléka nem eszik annyi nyers zöldséget, amennyi ideális lenne a szervezete számára.
A zöldség nem csak egy nézőpontból fontos. Bár gyermekkorunkban belénk sulykolták szüleink és nagyszüleink, hogy „abban van a vitamin”, ám ennél jóval többrétű a szerepe szervezetünk, és különösen emésztőrendszerünk működésében.
Pontosan a fent említett egyetlen nézőpontot figyelembe vevő emberek jutnak el arra a végköveztetésre, hogy a zöldségnek manapság már annyira alacsony a vitamintartalma, hogy nem érdemes megenni, sokkal előnyösebb különböző táplálékkiegészítőket fogyasztani, amelyek megadják a szükséges mennyiséget vitaminból és ásványi anyagokból. Ez részben igaz, ám ez a nézőpont mégsem hiteles, főként azért nem, mert hiányos.
Megnövekedett vitaminszükséglet
Először nézzük a fenti állítás pozitív és helytálló részét. Valóban igaz, hogy jelen világunkban sokkal nagyobb mennyiségű vitaminra és ásványi sóra van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket.
Elegendő, ha csak a légszennyezettséget vesszük alapul, de van még sokkal több negatív hatás is, melyek semlegesítése nem egyszerű feladat szervezetünk számára. Nézzük meg, melyek ezek a negatívumok:
- légszennyezettség
- szintetikus adalékanyagok (tartósítószerek, állományjavítók, színezékek)
- félkész ételek
- dohányzás
- alkohol
- krónikus stressz
- szintetikus tisztítószerek és kozmetikumok
- gyógyszerek
Talán csak a hegyi kolostorokban élő emberek állíthatják magukról, hogy a felsoroltak egyike sem érinti őket.
Élelmi rost szükségessége
Egyedül a zöldségek rendelkeznek azokkal az élelmi rostokkal, amelyekre a szervezetnek szüksége van a bélcsatornák kitakarításához.
Erre lehetne azt mondani, hogy erre mindig is szükség volt, de nézzük csak meg kicsit közelebbről, mi minden rakódik le szervezetünkben, mely problémára nagyszüleinknek esélye sem volt.
A következő anyagok letapadása, lerakódása és megkövesedése borzasztó hatással van szervezetünkre. Ezek az anyagok csak az elmúlt évtizedekben váltak hozzáférhetővé, tehát régebben nem okoztak problémát.
- rendszeres fehér pékáru fogyasztás
- mértéktelen cukorfogyasztás
- gyorséttermi emészthetetlen táplálék
- ételszínezékek, tartósítószerek, állományjavítók
- haszontalan táplálékok (csipsz, gumicukor, egyéb „rágcsák”)
Ezek az élelmiszerek csak részben emésztődnek meg, letapadnak a bélcsatorna falán, majd ott felszívódik a még bennük lévő nedvesség, végül megkövesednek. Tönkreteszik a bélflórát, ezzel az egész emésztőrendszert rossz irányba módosítják. Így romlik le az immunrendszer és romlik az összes szervünk funkcionális szempontból.
Ez óriási probléma. A megoldás pedig roppant egyszerű. A nyers zöldségek élelmi rostot tartalmaznak, a rostok pedig kitakarítják a szervezetből ezeket a nem kívánatos anyagokat.
Persze lehet próbálkozni különböző béltisztító készítményekkel is, ám azok más tényezők miatt – amelyekről később lesz szó – mindig hátrányban lesznek a nyers zöldséggel szemben.
Folytatás a következő bejegyzésben.