Valószínűleg számtalanszor hallottad már, hogy a napvédelem mennyire fontos. Szinte biztos, hogy használsz fényvédőt, és vigyázol a bőrödre, méghozzá nem csak akkor, amikor strandra mész. Ezzel már messze jobban gondoskodsz a bőrödről, mint a legtöbben.

Mi az, amit valószínűleg nem tudsz a napvédő helyes használatáról?

Kihagysz fontos területeket

A napvédelem nem csak az arcodat érinti. A fülcimpád, a dekoltázsod és a kezeid szintén igénylik a fényvédőt. Ugyanúgy, ahogy az ajkaid és a szemhéjad is.

De van egy olyan terület, ami különösen veszélyeztetett, mégis ki szokott maradni, ez pedig a haj választéka. Nagyon sok sugárzás éri úgy, hogy közben nem védi szinte semmi. A bőr károsodását ráadásul itt nagyon nehéz észrevenni, ezért érdemes bőrgyógyásszal időnként ellenőriztetni, és nyáron kalapot is viselni.

A ruha sem véd meg teljesen a naptól

Talán meglepőnek tűnik, de egy laza, fehér póló körülbelül 3-as faktorú napvédelemnek felel meg. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venned.

Ablaknál ülsz vagy autóban? Akkor is vigyázz a bőrödre!

Az UV sugárzás nem csak közvetlenül, kint, erős napsütésben éri a bőrödet, hanem egy felhős napon, az autóban vagy az ablaknál is. Ezért is hatékony, ha a napvédelem a mindennapi rutinod része.

A sprayből egy kicsit többet érdemes használnod, mint amennyit gondolsz.

Egyre népszerűbben a fújós, aeroszolos napvédők. Hatékonyak és gyorsan felszívódnak. A gondot leginkább az szokta jelenteni, hogy éppen csak egy picit spriccelsz az adott területre, és nem dolgozod bele a bőrbe. Mivel nem látod, hogy pontosan hová jutott, egyenetlen lesz a napvédelem. Ha az arcodon használod, akkor még jellemzőbb, hogy foltosan viszed fel a napvédőt.

Azt javasolják, hogy 5 másodpercig fújj egy adott területre a sprayből, így egyenletesebb lesz az eloszlás, majd alaposan masszírozd bele a bőrbe! Így nem maradnak „lyukak”.

Ha a hagyományos, krémesebb napvédőt választod, akkor az alapozóhoz hasonlóan pöttyökben vidd fel előbb az egész arcra, majd utána dolgozd el! Így biztos lehetsz benne, hogy egyenletesen jutott mindenhová.

Várd meg, amíg a fényvédő kifejti a hatását!

A fényvédőt az arcodra már 20-30 perccel korábban érdemes felvinni, mint ahogy a napra mennél, mert időre van szüksége, hogy kifejthesse a teljes hatását. Az ajkak esetében ez az idő még több. Legalább 40 percre van szükség a biztonságos fényvédelem kialakulásához.

Tudjuk, hogy mennyire soknak tűnik mindaz, amit leírtunk, mégis érdemes ezt a tudást használnod és az egészségedre és szépségedre fordítanod, hogy aztán boldogan élvezhesd a nap örömeit.:)

Mentés

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük