A száraz bőr nagyon kellemetlen. Feszül, húzódik, lepereg. Sokszor fájdalmas is lehet és sem szemre, sem érzetre nem szeretjük. Sok minden okozhatja, de van valami, amire talán a legkevésbé gondolnál, mégis, minden nap, mindenki érintkezik vele. Olvass tovább és tudd meg, mi az!

Biztos nem mondok újat azzal, hogy a csapvizet klórral fertőtlenítik. Természetesen hálásak lehetünk, hogy ez által rengeteg bacilustól és kórokozótól megkíméljük magunkat, de azért maradjunk annyiban, hogy a klór idegméreg. Ez tény.

Persze a durván egészségromboló hatásához jóval nagyobb dózis kell, mint amennyivel a csapból folyó vízen keresztül érintkezünk, de azért gondoljunk bele, hogy a bőrünk minden nap ki van téve annak, hogy ezt az amúgy egészségre nézve nem kedvező anyagot feldolgozza. A bőrünk feladata, hogy elsődlegesen védjen a környezet káros hatásaitól.

Ilyenek a napsugárzás, por, piszok, légkörben terjengő millió és millió organizmus és még sorolhatnám.
Mi történik, ha a bőr veszít a vitalitásából, egészségéből?

Nos, egyrészt szemmel láthatóan nyúzottnak tűnünk, hosszú távon éveket is öregíthet rajtunk, de ezzel együtt szervezetünk kevésbé lesz ellenálló, immunrendszerünk meggyengülhet. Ha e mellé még a napi folyadékbevitel sem elegendő, a bőr komolyan szárazzá válhat. Ráadásul, ha nem elég ellenálló, a mélyebb rétegeibe is lejut a klór, ott pedig hosszú távon egyáltalán nem tesz jót a bőr sejtjeinek és kötőszöveteinek.

Mit lehet tenni?

Egyrészt, törekedjünk, hogy csapvíz helyett palackozott, vagy szűrt vizet vegyünk magunkhoz belsőleg, a napi folyadékbevitel során. Természetesen a mosakodásról nem kell leállni, de hidd el, semmi bajod nem lesz, ha nem fürdesz naponta. Főleg így, télen.

A napi mosdás alatt, mely során a tested minden egyes négyzetcentimétere szappannal, vagy tusfürdővel érintkezik, sok értékes zsiradékot veszítesz, amik pedig hozzájárulnának a bőr természetes védekező és regeneráló mechanizmusaihoz.

Ha nagyon idegenkedsz attól, hogy egyáltalán ne fürödj, akkor nyugodtan állj a zuhany alá, de heti 1-2 alkalommal próbáld ki, hogy hanyagolod a tusfürdőt, vagy a szappant. A bőröd idővel meghálálja. Használhatsz natur szappanokat is, amik szintén sokkal kíméletesebbek, mint a tusfürdők.

Figyelhetsz rá, hogy a tusfürdő, sampon, vagy szappan, amit használsz, mentes legyen az SLS-től, az alkoholtól, a parabénektől és a színezőanyagoktól. Ez a kicsi odafigyelés éveket jelent a bőröd fiatalságának megőrzésében!

S természetesen ott van a hidratálás kérdése is, amely szintén elengedhetetlen az egészséges bőr számára. A megfelelő hidratáló megtalálása nem egyszerű, de megéri, mert sok kellemetlenségtől megszabadulsz, ha sikerül.

Hogy ebben segítsek, egy korábbi cikkemből megtudhatod, hogyan állapítsd meg, hogy a bőrödnek milyen hidratálóra lehet szüksége.

::: A cikket ide kattintva éred el: Hogyan tudod megállapítani, hogy a bőrödnek milyen hidratálóra van szüksége?

::: Vízhiányos-e egyáltalán a bőröd? Kattints ide és olvasd el, mik a legjellemzőbb tünetei a száraz és vízhiányos bőrnek!

Az elmúlt években több hidratálót is teszteltem, íme az általam legjobbnak ítéltek:

::: Thefaceshop Arsainte Ecotherapy nappali hidratáló termékteszt

::: Cosrx Advanced Snail 92 All in One krém termékteszt

::: New Noto hidratáló krém termékteszt

::: Hidratáló krémjeink és szérumaink választékát pedig itt találod!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük