A bőrünk az egyik legfontosabb szervünk, amely védi a testünket a külső hatásoktól, és tükrözi az egészségi állapotunkat. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk és óvjuk. De vajon jól csináljuk? Vagy van néhány rossz szokásunk, amivel akaratlanul is ártunk a bőrünknek? A bőrgyógyászok elárulták, hogy melyek azok a leggyakoribb hibák, amiket sokan elkövetnek a bőrápolás során, és hogyan lehet ezeket kiküszöbölni.

  1. Túl sokat vagy túl keveset mosod az arcodat.

Az arctisztítás az egyik alapvető lépése a bőrápolásnak, hiszen így távolítjuk el a sminket, a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket. Azonban nem mindegy, hogy milyen gyakran és mivel mossuk az arcunkat. Ha túl sokszor vagy túl erős tisztítószerekkel mossuk az arcunkat, akkor kiszáríthatjuk és irritálhatjuk a bőrt, ami fokozhatja a zsírosodást és a pattanások kialakulását. Ha pedig túl ritkán vagy nem megfelelően mossuk az arcunkat, akkor eltömíthetjük a pórusainkat, ami szintén kedvez a mitesszereknek és gyulladásoknak. A legjobb, ha naponta kétszer, reggel és este mossuk az arcunkat egy enyhe, pH-semleges arctisztítóval, ami nem irritálja és nem szárítja a bőrt.Például a Benton Honest Cleansing Foam egy gyengéd habzó arctisztító, ami természetes összetevőket tartalmaz, és segít megtartani a bőr nedvességtartalmát.

  1. Nem használsz fényvédőt.

A fényvédő használata nem csak nyáron fontos, hanem egész évben. A nap sugarai ugyanis nemcsak leégethetik a bőrt, hanem károsíthatják is a sejteket, ami elősegíti az öregedést és növeli a bőrrák kockázatát. Ezért mindig használjunk naptejet vagy fényvédőt tartalmazó hidratálót vagy alapozót, amikor kimozdulunk otthonról. A naptejnek legalább SPF 30-as faktorszámmal kell rendelkeznie, és védenie kell az UVA és UVB sugaraktól is. A PURITO Daily Go-To fényvédő SPF50+ PA++++ egy nagyszerű választás, mert természetes összetevőkből készült, illatanyagmentes, vegán és cruelty-free fényvédő.. Nem hagy fehér réteget a bőrön, és hidratálja, nyugtatja és regenerálja a bőrt.

  1. Túl sok vagy túl kevés terméket használsz.

A bőrápolás során nem csak az számít, hogy milyen termékeket használunk, hanem az is, hogy mennyit. Ha túl sok terméket használunk egyszerre, akkor nemcsak pazaroljuk őket, hanem megterhelhetjük a bőrt, ami irritációt vagy allergiát válthat ki. Ha pedig túl kevés terméket használunk, akkor nem érhetjük el a kívánt hatást, és nem tudjuk megfelelően hidratálni és táplálni a bőrt. A legjobb, ha minden termékből csak annyit használunk, amennyi elég ahhoz, hogy vékonyan befedjük vele az arcunkat. Általános szabályként elmondható, hogy egy borsónyi mennyiség elegendő a legtöbb krémből vagy szérumból. A termékek használatának sorrendje is fontos: általában a legkönnyebb/vékonyabb állagútól a legnehezebbig haladjunk, tehát először az esszenciát vagy a tonert, aztán a szérumot vagy az ampullát, végül a krémet vagy az olajat használjuk.

  1. Nem figyelsz a lejárati időkre.

A bőrápoló termékeknek is van lejárati idejük, amit érdemes betartani. Ha egy termék túl régi vagy megromlott, akkor elveszítheti a hatékonyságát, vagy rosszabb esetben fertőzést okozhat a bőrön. A lejárati időt általában a termék csomagolásán található jelölés mutatja meg, ami egy kinyitott tégelyt ábrázol, és egy számot ír mellé hónapban. Ez azt jelenti, hogy a termék ennyi ideig használható fel a bontás után. Ha nincs ilyen jelölés a terméken, akkor általában elmondható, hogy egy arctisztító 6-12 hónapig, egy toner vagy esszencia 6-9 hónapig, egy szérum vagy ampulla 6-12 hónapig, egy krém vagy olaj 9-12 hónapig tartható meg. Természetesen ezek csak irányadó számok, és ha észreveszünk valamilyen változást a termék színében, illatában vagy állagában, akkor inkább dobjuk ki.

  1. Nem tisztítod megfelelően az eszközeidet.

A bőrápolás során használt eszközök, mint például az arctisztító kefe, a sminkszivacs vagy az ecsetek is gyűjthetik a szennyeződéseket és a baktériumokat, amiket aztán átvihetnek a bőrünkre. Ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk meg őket egy antibakteriális szappannal vagy speciális tisztítószerrel. Az arckefét hetente egyszer, a sminkszivacsot minden használat után, az ecseteket pedig legalább kéthetente egyszer mossuk ki alaposan. Ha lehetőség van rá, akkor szárítsuk meg őket napfényben vagy meleg levegővel.

  1. Nem figyelsz az étrendedre és az életmódodra.

A bőrápolás nem csak arról szól, hogy milyen termékeket használunk kívülről, hanem arról is, hogy milyen anyagokat juttatunk a szervezetünkbe. Az étrendünk és az életmódunk is nagyban befolyásolja a bőrünk állapotát. Ha nem alszunk eleget, stresszesek vagyunk, dohányzunk vagy alkoholt fogyasztunk, akkor ez negatívan hat a bőrünkre. A bőrünk ugyanis tükrözi a belső egyensúlyunkat, és ha ez felborul, akkor a bőrünk is szenved. Ezért fontos, hogy figyeljünk arra, hogy elegendő alvást, pihenést, mozgást és friss levegőt biztosítsunk magunknak. Emellett kerüljük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást, amik károsítják a bőrt és felgyorsítják az öregedést.

  1. Nem ismered a bőrtípusodat és az igényeidet.

A bőrápolás során nem elég csak követni a divatot vagy mások tanácsait. A bőrünk ugyanis egyedi, és nem minden termék vagy módszer felel meg neki. Ezért fontos, hogy ismerjük a bőrtípusunkat és az igényeinket, és ennek megfelelően válasszuk ki a termékeket és az eljárásokat. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen bőrtípusod van, vagy milyen problémákkal küzdesz, akkor érdemes felkeresned egy bőrgyógyászt vagy egy kozmetikust, aki segít neked megtalálni a legjobb megoldást.

Ne feledd, hogy a bőrápolás nem csak egy rutin, hanem egy önmagadra fordított figyelem és gondoskodás is. Ezért fontos, hogy betartsd ezeket az alapvető szabályokat, és ne hagyd, hogy rossz szokások rontsanak el mindent.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük