Az adminisztratív munkát végző nők a napnak több mint a felét az irodában töltik, olyan környezetben, amely bőrük egészségének nem tesz jót.

A Koreai Dermatológiai Társaság, a L’Oreal és a Vichy közösen végeztek online felmérést olyan nők körében, akik irodában dolgoznak. A megkérdezettek 88,5%-a válaszolta azt, hogy bőre állapota rosszabbodott, amikor irodában kezdett dolgozni. A válaszadók kifejtették, hogy bőrük kiszáradt a nedvesség hiánya miatt, pattanások jelentek meg arcukon, valamint egyéb bőrproblémák léptek fel, melyek addig nem voltak.

Reggel 9 órakor működésbe lépnek a klímaberendezések vagy a fűtés, ami azonnal elkezdi kivonni a nedvességet az arcbőrből, amint valaki megérkezik a munkahelyére. Az iroda levegőtlen, mert az ablakok a fűtés vagy a hűtés miatt egész nap csukva vannak. A bőr kiszárad és elveszíti rugalmasságát. Érzékeny bőrűeknél megjelenik az arc kipirosodása. Vannak, akiknél más problémák is megjelennek, mint például az atópia. Amikor valaki hosszú időn keresztül van kitéve ilyen környezeti hatásoknak, az növeli a ráncokat, csökkenti a bőr rugalmasságát a korábbi állapothoz képest. Ahhoz, hogy az irodában dolgozók lassítani tudják a bőr öregedését, legalább egy liter tiszta vizet kell meginniuk a munkaidő alatt, dohányzóknak legalább másfél litert, valamint nagyon sok hidratálókrémet kell használniuk. Soha nem szabad elfelejteni a test és az arcbőr hidratálását tisztálkodás után, továbbá, ha van rá lehetőség, akkor érdemes a munkahelyen párásítót használni.

Az asztalon található eszközök, a telefon és a számítógép is veszélyt jelentenek az arcbőrre. A University of Arizona kutatócsoport végzett egy felmérést, melynek eredményei azt mutatják, hogy egy irodai íróasztalon 400-szor több baktérium található, mint a WC-csészében. A baktériumok megtelepednek a számítógép billentyűzetében, az egérben, a telefonban, a fénymásolóban és a nyomtatóban. Az egészséges bőr érdekében ezeket az eszközöket gyakran kell tisztítani. Ezenkívül a szőnyegpadlós irodában külön problémát okozhat a baktériumok és a por jelenléte, ez asztmát és légúti gyulladásokat okozhat, továbbá az arcbőr gyulladását is elősegítik.

Az irodák az ultraibolya sugárzás tekintetében is veszélyt jelentenek. Az ablakon keresztül a sugárzás áthatol, ez is oka lehet a szeplők, foltok és ráncok kialakulásának. Érdemes árnyékolókat használni vagy ha erre nincs lehetőség, akkor fényvédő krémmel kell védekezni. Irodában dolgozók körében gyakran a dohányzás a stresszoldás eszköze, ami veszélyezteti a bőr egészségét, pattanásokat és túlzott faggyútermelést eredményezhet. A dohányzás csökkenti a szervezet oxigénellátását, ami felgyorsítja a bőr öregedését. Dohányzó nők esetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki korán a ráncok, mint a nem dohányzóknál. Érdemes más eszközt találni a stresszoldásra, valamint érdemes több zöldséget fogyasztani.

Gyakori szokás irodai dolgozók között, hogy munka után együtt mennek el társas összejövetelekre, ami alváshiányhoz vezet. Az alváshiány hatására a bőr nedvességtartalma 15%-kal csökken, a bőr olajszintje 20%-kal növekszik a rá következő napon. Az alváshiány a fő bűnös a ráncok kialakulásában, ezért erre érdemes figyelni.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük