A tavaszi hangulatingadozást mindannyian ismerjük, bár mindenkinél másként jelentkezik. Valaki tavaszi bezsongásként éli meg, viszont van, aki inkább lehangoltnak érzi magát.

A kísérőjelenségek is teljesen különbözőek. Jellemző lehet a fáradtság, az étvágytalanság, az álmatlanság, amit gyűjtőnéven tavaszi fáradtságnak hívunk. Ám előfordul, hogy a feldobottság állapotában találjuk magunkat és minden könnyen megy. A leggyakoribb azonban, amikor ez a két különböző életérzés váltakozik, amit olykor nem könnyű megélni.
Még mindig nincsenek konkrét adatok arról, hogy mi váltja ki ezt a változást. Valószínűleg nem egy adott dolog a felelős érte, hanem inkább apróságok összessége.

Mivel ilyenkor a fényviszonyok erőteljesen megváltoznak, valószínűleg ez lehet a legerősebb kiváltó ok, ami ezeket a változásokat előidézi. Az biztos, hogy a nappali fény megváltozása hormonális változásokat okoz (melatonin hormon), és mint tudjuk, a hormonváltozások igen sok életfunkcióra vannak kihatással.

Ismét elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol a nézőpontunkat kell górcső alá venni. Ugyanis a tavaszi lehangoltság semmiben sem tér el a téli depressziós állapottól. A különbség csupán annyi, hogy tavasszal, az erősebb fény hatására olykor feldobottabbak vagyunk, így sokkal erősebb a kontraszt, érezzük a különbséget.

A hangulatingadozás kiegyenlítésére tett kísérletünk azonban nem hiábavaló, hiszen mint minden más esetben, itt is van mit tenni. Segíthetjük szervezetünket az átállásban. Ez azért is fontos, mert a hamarosan következő óraátállítás szintén megviseli a szervezetünket, nem árt felkészülni.

Amennyiben van rá lehetőséged, növeld meg a vitamin- és ásványi anyag bevitelt, különös tekintettel a D-vitaminra. A D-vitamint alapvetően a napfényből nyerjük, de ilyenkor tavasszal még bőrünknek igen kis felületét érik a napsugarak. Szervezetünk D-vitamin szintje nagyon sok szervi működésünkre van hatással, valamint a hangulatunkat is befolyásolhatja, érdemes feltölteni vele szervezetünket.

Emésztésünk optimalizálása is sokat segíthet, amit leginkább nyers zöldségek fogyasztásával tudunk pozitívan befolyásolni. A levélzöldségek a legjobbak, sok ásványi sót tartalmaznak.

Ez csak néhány apró segítség, amivel jobbá teheted ezt az átmeneti állapotot. Azonban mindig érdemes szem előtt tartani, hogy a nézőpont megváltoztatása a legfontosabb. Lehangoltság helyett próbáljunk meg örülni a tavasznak, akkor is, amikor éppen nem süt a nap.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük